BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [30] problem po swapie

rews - 2005-12-29, 18:31
Temat postu: [30] problem po swapie
Witam.
Mam problem z m20b25 , ale od początku.U kumpla w e30 320 m20b20 pękła głowica i stwierdził , że nie ma sensu tego naprawiać i kupił m20b25 wraz z komputerem.po założeniu tego silnika odpalił bez problemu równo pracował na wolnych i wysokich obrotach,cały osprzęt oprócz kompa został z 2.0,Po założeniu silnika musieliśmy scholować auto do innego garażu i pech chciał że podczas holowania zaczął strasznie sypać śnieg a my niemieliśmy założonej maski!!!troche zasypało silnik ,i teraz bardzo ciężko pali jak już zapali to woogóle nie ma wolnych obrotów jeżeli zaraz po odpaleniu nie dodoam gazu tak do 2 tys to zaraz gwałtownie gaśnie tak jak by go coś odcinało i potem jak już zgaśnie to przez conajmniej 30 sec. nie da się go ponownie odpalić!!!!po nocy postoju w garażu zapalił i jakieś 10 sec. pracował normalnie na wolnych a potem gwłtownie zgasł i znowu nie dało się go odpalić.objawy takie same na benzynie i gazie paliwo dochodzi iskra jest a ja już nie wiem co jest??????Co mogło się stać jeszcze przychodzi mi na myśl zawilgocony przekażnik, gdyż czasami wydaje dziwne dzwieki tak samo silnik krokowy .Zaznaczam że przed holowaniem wszystko było ok a podczas holowania silnik i osprzet był poskładany.

Go¶æ - 2005-12-29, 18:45

u mnie jest podobnie odpala normalnie na jakieś 5 sekund na gazie i paliwie, po tych 5 sekundach spadaja obroty i zero reakcji na pedał gazu
z tym ze, za którymś razem załapuje i jest ok
ja podejrzewam cewke, czujnik połorzenia wału
a u ciebie obstawiam WILGOĆ którys element układu zapłonowego np. cewke, przewody, kopółke

P.S. zdemontuj przewody i połórz je na kaloryferze

duchX - 2005-12-29, 19:01

dokaldnie jak kolega wyzej opisla WSZYSTKO !! !! co ma wspolnego z WN : kable, swiece, kopulka wysusz opalarka ,suszarka i odpal bedzie ok
HeMP - 2005-12-29, 19:27

napisales ze holowanie ...moze to nie wilgoc tylko cos sie obluzowalo podczas transportu....moze cos bylo "przylapane" tylko tak na chwile i sie obluzowalo na dziurach...

powodzenia ..pozdrawiam

duchPW - 2005-12-30, 08:39

proponuję poszukać tematu o problemach z odpalaniem po umyciu silnika, bo to jak pisze x_e_o_n śmierdzi mi zamokniętą elektryką
puz - 2005-12-30, 20:32

niekoniecznie u mnie były podobne objawy telepało silnikiem niesamowicie, na zimnym gasła jak sie rozgrzala wszystko bylo ok! nowe świece, kable igła cewka też!!! okazało się, że blokowała się klapaka w przepływce
adrian e30 - 2005-12-31, 11:14

no wlasnie, przeplywka sie mogla zaciac, po pierwsze.
a przy pezlozeniu silnika przeplywki nie przelozyliscie? bo nie napisales, moze tu jest przyczyna. moze silnik krolowy padl???? moze sie zabrudzil.
pozdro

rews - 2006-01-01, 20:35

narazie jest przepływka z 2.0 i ten silnik pracował całkowicie normalnie do momentu feralnego holowania z opadem śniegu.próbowałem suszyć wszystkie wtyczki ale nic nie pomogło ,zapali popracuje normalnie przez 10 sec. i gwałtownie gaśnie a potem przez jakiś czas nie da sie uruchomic.Chyba nie obejdzie się bez warsztatu :(
Go¶æ - 2006-01-01, 21:02

jak sie uporasz z usterką to daj znac co było bo mam taki sam problem co i ty z tym ze umnie to jest okresowo
puz - 2006-01-01, 22:56

sprawdz czy nie zacina sie przepływka i wyczyść krokowy:)
jasiel - 2006-01-10, 14:37

dwie rady
1 zmien przeplywke na ta od 2.5 (znam to z autopsji)
2 sprawdz masowanie silnika
u mnie wystepowaly takie klopoty przyczyna bylo kiepskie masowanie silnika nowa plecionka i po sprawie

rews - 2006-01-13, 00:53

No i po problemie okazało się że winny był komputer!!teraz chodzi już dobrze naewt na przepływce z 2.0 ale podczas jazd próbnych wyszło na jaw że jest tam już zużyte sprzegło :evil: i teraz pytanko pasuje od 2.0 bo w starym silniku kumpel miał je jeszcze ok.
Go¶æ - 2006-01-13, 18:45

ja do 2.3 założyłem od 2.0 i jest ok