| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - SZPERA E-30 do E-36 ??? adaptacja , mała motka :)
Yatzek - 2005-12-28, 11:16 Temat postu: SZPERA E-30 do E-36 ??? adaptacja , mała motka :) Witam wszystkich , czy ktos widzial czy ktos slyszal o adapatacji mostu z e30 do e36 ? chodzi mi rozwiazania, wymiary,fotki itp. moze ktos to przerabiał wykonał!!! ile pracy jaki koszta czy to działa??czy wytrzymuje
LUKAS - 2005-12-28, 11:33
W Compacie jest zamienny.
Ale w kazdym innym nie. E30 ma jedną łape, a E36 ma dwie łapy.
NIewiem tylko jednej rzeczy, czy korpus jest taku sam, jesli taki sam to wystarczy przekrecic dekle, jesli inny, to nie da sie do E36 zalozyc dyfra z E30 i na odwrot.
Yatzek - 2005-12-28, 13:12
próbe dospawania łapy zawsze mozna pdjac jeszcze jakies pikantne szczegoliki??:) czy ktos juz to rozkminiał ? mierzył ,sprawdzał, pasował ,dumał nad tym cos bardziej szczegółwo ?
teraz zima no problem .. ale co w lecie ?
more snow ... no snow no drift no drift no fan
cy5 - 2005-12-28, 14:29
Mam rysunki serwisowe dyfrów i ram z E36 i E30
Moim zdaniem by było trzeba dorobić specjalne mocowania-adaptacja,
i to nie w warunkach domowych.
Dajcie znać jak mogę dołączyć rysunki na forum.
pozdro
LUKAS - 2005-12-28, 14:44
| Yatzek napisa/a: | | próbe dospawania łapy zawsze mozna pdjac |
mam nadzieje ze to był żart...
Yatzek - 2005-12-28, 15:31
nie to niebyl żart ! nie takie zmoty sie robilo i all działa do dzis i to nie w takich warunkach zależy kto co umie jaki ma sprzet i jak operuje łapciami ....
cy5 niestety tez niewiem jak dołaczyc ale jak mozesz to sypnij mi to na poczciche pozdro edi450@interia.pl
cy5 - 2005-12-28, 16:00
Przy adaptacji będziesz musiał zrobić ekstra wzmocnienia , tu chodzi o dyfer, siły największe w samochodzie- zaraz po silniku.
Łukasz - 2005-12-28, 16:48
jakby nie patrzeć to będzie druciarstwo, dospawać, dobre sobie....
duchX - 2005-12-28, 17:01
Nie do konca druciarstwo bo jezeli bedzie zrobione z glowa i solidnie to powinno dzialac nikt tu narazie nie mowi ze zrobi to na wkreta do drzewa albo na srubach 5 ?? wiadomo ze to jest dyfer i sily sa tam ogromne !! w Off-Road 'zie stosowalo sie takie przerobki ze zdawalo sie to nie zdac egzaminu wogole a jezdzilo i sprawdzalo sie a w off-road nie takie przeciazenia sa jak w naszych autkach troszke jezdzilem i wiem co mowie
Artur C. - 2005-12-28, 19:37
Xeon ma rację dobry spaw równa sie odlewowi i pod względem wytrymasłości na zmęczenie jak i na udar.
cy5 - 2005-12-28, 20:32
Nie wiem co mieliście z metalurgii ,ale porównywanie spawu do odlewu jest na prawdę pomyłką.
Sam spaw powoduje mikro pęknięcia nawet po wyżarzaniu. a odlew ma tą przewagę że stygnie w całości i nie powstają mikro i makro pęknięcia.
Łatwiej by było naciąć elementów i pospawać coś do kupy niż bawić się w jakieś formy i ftryskarki ciśnieniowe które są bardzo drogie w eksploatacji.
Odnośnie dyfra może z ramą łatwiej by go można przystosować, ale myślę że to koszt będzie i tak bardzo duży.
duchX - 2005-12-28, 21:27
Cy5 mi sie wydawalo czy ty chciales 100% blokade ?? jesli tak to dzieki za porady ktore nic nie wniosly do tematu nikt nic nie mowi o zadnych wtryskarkach nie bede z siebie robil niewiadomo kogo i nie powiem ze zrobie to zeby tylko udowodnic ale wydaje mi sie ze wszystko da sie zrobic !!! kwesta tylko kasy dlatego bylo zadane pytanie da sie i ile to moze kosztowac jezeli ktos to robil
Yatzek - 2005-12-28, 23:12
cy5- spokojnie niezagłebiajmy sie w metalurgie to niema sensu, nikt niebedzie robił odlewów to tylko teoria która juz moze ktos stosował w praktyce albo przynajmniej próbował i coś wie wiecej .
x_e_o_n-zgadzam sie z toba chyba oboje coś na ten temat wiemy da sie wszystko tylko kwesita ceny rowneiz chyba wiemy po co to wszystko i jakie zmoty stoja na hali i dziłaja pozdro. ps. temat spoty krk
Łukasz- druciarstwo?? to nie ogrodzenie ! raczej wiemy o czym mowa. A nie takie rzeczy byly robione i dziłają raczej niechcemy kosiarki na patyku tylko jakiś konkret, ktory ma rece i nogi a juz napewno niebedzie wykonane na spaxie czy zipie rowniez zdajemy sobie sprawe ze to naped i bezpieczeństwo tez tu wchodzi w gre .
LUKAS - docinki odnosnie spawania itp sa tu totalnie niepotrzebne ! bo jeszcze chyba mało o tym wiesz co mozna a co nie !
Wszysty chyba zdajemy sobie sprawe ze jeden coś zrobi poprawie i z glową a drugi to spierniczy "druciarstwo"?? czy jak kto zwał papranina,
to dla tych co docinaja czy tez maja zamiar wtracac niepotrzebne opinie jak i dla nabijaczy postow TO POPROSTU NIEMA SENSU!!!! wiec dac sobie na wstrzymanie !
tak ogolnikowo konkrety panowie czy ktoś to juz rozkminiął wie coś wiecej probował pasować ma to zwymiarowane jaki byly problemy co nie pasowało
no to sobie popisałem pozdro.
cy5 - 2005-12-29, 12:12
| x_e_o_n napisa/a: | Cy5 mi sie wydawalo czy ty chciales 100% blokade ?? jesli tak to dzieki za porady ktore nic nie wniosly do tematu nikt nic nie mowi o zadnych wtryskarkach nie bede z siebie robil niewiadomo kogo i nie powiem ze zrobie to zeby tylko udowodnic ale wydaje mi sie ze wszystko da sie zrobic !!! kwesta tylko kasy dlatego bylo zadane pytanie da sie i ile to moze kosztowac jezeli ktos to robil |
W moim przypadku jesli mówimy o adaptacji to raczej zrobić mocowania pod dany dyfer a nie przerabiać - spawać - dyfer przerabiany.
tylko o to mi chodziło,
Sama przeróbka mocowania jest moim zdaniem pewniejsza niż spawanie uchwytów do dyfra
cy5 - 2005-12-29, 12:18
| Yatzek napisa/a: | tak ogolnikowo konkrety panowie czy ktoś to juz rozkminiął wie coś wiecej probował pasować ma to zwymiarowane jaki byly problemy co nie pasowało
no to sobie popisałem pozdro. |
Jak wyżej
Lepiej dostosować ramę wraz dyfrem aniżeli przerabiać sam dyfer,
mocowania w ogóle nie pasują, no i kwestia wału i półosiek
pozdro
Yatzek - 2005-12-29, 15:10
cy5 spoczko niedenerwuj sie poto ten temat zeby sie podowiadywac kilku opini pozatym wiedze ze kolega tez niezly kombinator tak trzymac kto pyta nie bladzi pozdro .
cy5 - 2005-12-29, 16:44
Oki , spoko , poprostu uprościłem tekst
|
|