| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - piszczący pasek
Adi - 2005-12-25, 21:58 Temat postu: piszczący pasek Witam!
Mam pewien problem otóż wymieniałem niedawno pompe wody i po samej wymianie, odpowietrzeniu i przejechaniu ok. 40 km (troche boków na placyku) wszystko było w porządku. Ale dziś wsiadam do autka i chwile po odpaleniu zaczyna piszczeć pasek (nie wiem który). Po przegazowaniu go do ok. 3000 obr/min. przestaje ale jak zejdzie na wolne to znów zaczyna Z tego co na szybko zobaczylem to wszystko chodzi ok tzn. pompa wody pracuje, alternator i pompa wspomagania też (w momencie gdy zaczyna piszczeć również). Silnik normalnie się grzeje, ładowanie jest bo wszystko dobrze działa (nic nie przygasa, wycieraczki nie zwalniają), wspomaganie też. Czy podczas wymiany pompy wody mogłem coś namieszać przy rozrządzie (wydaje mi się że nie bo przez pewien czas było ok). Może ponaciągać paski? Problem może się wydawać błachy ale to piszczenie jest bardzo głośne i mnie irytuje Co może być nie tak?
Z góry dzięki za odpowiedz.
Pozdrawiam!
Pawel-e30 - 2005-12-25, 22:00
To pewnie pasek rozrządu piszczy wywal go on nie potrzebny jest
A może to bida piszczy??
Ps. a tak na poważnie to sprawdz naciąg paska
duchX - 2005-12-25, 22:04
latwo sie sprawdza ktory piszczy szklanka wody i na wlaczonym silniku polej najpierw na jeden pasek potem na drygi odrobinke wody jak przestanie juz wiesz ktory trzeba wymienic naciagnac lub poluzowac !!
IPLO - 2005-12-26, 15:26 Temat postu: rrr jak masz doscie do dwöch to wez noramlna swieczke i najpierw jeden zatrzyj a potem drögi oczywscie na odpalonym silniku wystrczy przylozyc i jak nie pprzestanie piszczec ten na rozrzadzie to go zamocna napieles albo zaluzno
bachus - 2005-12-26, 22:07
a możliwe ze to łożysko napinacza ?
duchX - 2005-12-26, 22:16
no wiec powiedzialem ja i koledzy tez ze terzeba sprawdzic czy to pasek od alternatora czy od wspomagania czy rozrzadu i bedzie wiadomo a zgadywac to chyba nie ma sensu
Adi - 2005-12-26, 23:51
problem rozwiązany, luźny pasek alternatora tylko nie wiem czemu skoro go naciągnąłem
|
|