BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zrób to sam: WYMIANA WTRYSKÓW W 2L M20B20 :))(FOTY)

MARTINEZ - 2005-12-24, 20:43
Temat postu: Zrób to sam: WYMIANA WTRYSKÓW W 2L M20B20 :))(FOTY)

ZDEJMUJE POKRYWE BO JEST WTEDY WIECEJ MIEJSCA
(UWAGA ABY NIC WAM NIE WPADŁO DO KOMORY Z ZAWORAMI)

I ZDEJMUJEMY TAK J...r="0" alt="" />

SKŁADAMY PRZEWIJAJAC DO GÓRY :lol:

PS. SZKODA ZE NIE MIALEM APARATU JAK ROBIŁEM REMONT SILNIKA :lol: :D

speed - 2005-12-24, 23:26

Wszystko ok ale zapomniales dodac ze przy wyjmowaniu tych "wsuwek" trzeba miec zegarmistrzowska wprawe i nalezy bardzo uwazac aby nie pogobic spinek mocujacych listwe i spinek mocujacych wtryskiwacze do kolektora. A po za tym wszystko super :D
HAMANN E30 - 2005-12-25, 00:19

marcinbmw a uszczelniacze (takie gumki),które trzymają wtryski normalnie wyszły bez wiekszego oporu????czy podważałeś czymś całą listwę bo miałem kiedys problem z wcisnieciem wtryskiwaczy spowrotem w kanały. a i jeszcze jedno czy te uszczelnacze(gumki)na wtryskach mozna dokupic nowe czy są tylko z całymi wtryskiwaczami???
Vindevil - 2005-12-25, 00:36

Spinki się naciska , a nie wyjmuje !! !!
MARTINEZ - 2005-12-25, 18:51

zdejmujac listwe elektryczna zadnych spinek nie dotykalem
nie mialem problemu z jej wyjeciem
wtryski tez duzego oporu nie stwaialy
reka ich nie zdejmowałem
żółty i fiolet to np. srubokret :wink:

co do wymiany tych oringów(gumek) mysle ze nie bylo by problemy
ale ich nie ruszalem 8)
PS. wiecie co oznaczaja te liczby na wtryskach??
to spisane oznaczenia z trzecz rużnych wtyrysków co one znaczą??

loko - 2005-12-25, 23:07

czerwony numer to numer właściwy wtrysku. po nim mozna dowiedzieć się co to za wtrysk i od czego i jaką ma wydajność.

gumki można kupić bez żednego problemu. oryginalne na narutta kosztują chyba 8zł/szt. a zanim wyjmiemy listwe z wtryskami i potem same wtryski z listwy to trzeba je spryskać wd40 i pokręcić tak żeby się nasmarowały, w przeciwnym razie bardzo łatwo taki oring uszkodzić a fakt czy jest uszkodzony wyjdzie dopiero po ponownym zmontowaniu wszystkiego i uruchomieniu.

przy montażu trzeba koniecznie nasmarować porządnie to oringi olejem ale takim silnikowym. np. tym zebranym palcem z wnętrza głowicy :-)

poza tym nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów aby wyjąć listwę.

ktoś pisał o naciskaniu a nie zdejmowaniu zapinek: otóż żeby zdjąć wtyczki elektryczne to trzeba nacisnąć drucik na wtyczce. a zdejmuje się same zawleczki które nie pozwalają na wysunięcie się wtrysku z listwy.

poza tym fajny pomysł na fotostory ale na przyszłość proponuję żeby autor usiadł ze słownikiem ortograficznym i zobaczył czy nie ma błędów, bo akurat w tym wypadku było ich karygodnie dużo :lol:

MARTINEZ - 2005-12-26, 16:08

sory za błedy ale mysle ze i tak było ich naprawde mało, bo potrafie więcej narobic. :D
jak ktos ma problemy ze zrozumieniem tekstu z błedami to jego problem :twisted:
(dla niego są foty) :D

PS. co do cyfr na wtryskach to myslałem ze dostane wiecej informacji :?
a wiec moze ktos mi powie jaki wtrysk powinien byc w silniku 2l m20b20??

Baur - 2005-12-27, 11:30

Gumki smaruje się olejem silnikowym z bagnetu i wchodzą jak po masle. Nawet nie ma co próbować na sucho.

Marcin - jak już zmieniasz wtryski to tylko na te od m30b35 lub is-a (te same). No i regulator 3 bary. Przepływka tez go możesz dostroić. Ja swojemu dałem już tyle wachy że się zalewał na zimnym - ale regulacja przepływką mu pomogła.

Tu masz trochę o wtryskach...
http://slave.e-edukacja.p...wtryski&start=0

MARTINEZ - 2005-12-28, 12:04

właśnie
regulator dałem 3bary moje orginalne wtryski jakie miałem zostały uszkodzone i wsadzilem od 2,5 ale znowu wymieniłem na
wtryski z silnika 2l bo te od 2,5 chyba go zalewły
prwade mowiac to nie kumam tej numeracji i nie wiem o co chodzi :?
przepływki nie ruszałem.
musimy o tym pogadać :D

Baur - 2005-12-28, 12:17

Przy żołądkowej :wink: wszystko staje się jaśniejsze...

Marcin - jak Ci zalewa, to kwestia regulacji przepływką. Miałem to samo. Mam wtryski od 3.5 i regulator 3.5 bara, i na zbytnim "zluzowaniu" przepływki, jak był zimny to przy odpalaniu zalewało go, jak się rozgrzał to było bardzo dobrze. Jak napiąłem mocniej klapke w przepływce, to sie nie zalewał, ale trzeba było pokręcić rozrusznikiem dłużej - a teraz ustawiłem optimum i jest ok. Takze nie przejmuj się ze zaleje, tylko poreguluj przepływką. Ja czuje po pracy silnika różnicę.

center - 2005-12-28, 12:39

po 1 moznaby z tego zrobic story i wrzucic na glowna jako kolejny help..
a 2 pytanie mam, jak ostatnio odkrecalem przeplywke, to w srodku mam olej, kumpel mi powiedzial ze to uszczelniacze poszly sie kochac, fakt?
mam sie spieszyc z robota tego, czy moze to troche poczekac?

pener - 2005-12-28, 16:12

Baur napisa/a:
Marcin - jak Ci zalewa, to kwestia regulacji przepływką. Miałem to samo. Mam wtryski od 3.5 i regulator 3.5 bara, i na zbytnim "zluzowaniu" przepływki, jak był zimny to przy odpalaniu zalewało go, jak się rozgrzał to było bardzo dobrze. Jak napiąłem mocniej klapke w przepływce, to sie nie zalewał, ale trzeba było pokręcić rozrusznikiem dłużej - a teraz ustawiłem optimum i jest ok. Takze nie przejmuj się ze zaleje, tylko poreguluj przepływką. Ja czuje po pracy silnika różnicę.

Mówiąc o zluzowaniu i napinaniu miałeś na myśli regulacje na tej sprężynie czy suwaku?

Baur - 2005-12-28, 16:28

na spirali - siła naciągu klapy.
pener - 2005-12-28, 16:30

Baur napisa/a:
na spirali - siła naciągu klapy.

Dziękuje.