| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Zrób to sam: WYMIANA WTRYSKÓW W 2L M20B20 :))(FOTY)
MARTINEZ - 2005-12-24, 20:43 Temat postu: Zrób to sam: WYMIANA WTRYSKÓW W 2L M20B20 :))(FOTY)
ZDEJMUJE POKRYWE BO JEST WTEDY WIECEJ MIEJSCA
(UWAGA ABY NIC WAM NIE WPADŁO DO KOMORY Z ZAWORAMI)
I ZDEJMUJEMY TAK J...r="0" alt="" />
SKŁADAMY PRZEWIJAJAC DO GÓRY
PS. SZKODA ZE NIE MIALEM APARATU JAK ROBIŁEM REMONT SILNIKA
speed - 2005-12-24, 23:26
Wszystko ok ale zapomniales dodac ze przy wyjmowaniu tych "wsuwek" trzeba miec zegarmistrzowska wprawe i nalezy bardzo uwazac aby nie pogobic spinek mocujacych listwe i spinek mocujacych wtryskiwacze do kolektora. A po za tym wszystko super
HAMANN E30 - 2005-12-25, 00:19
marcinbmw a uszczelniacze (takie gumki),które trzymają wtryski normalnie wyszły bez wiekszego oporu????czy podważałeś czymś całą listwę bo miałem kiedys problem z wcisnieciem wtryskiwaczy spowrotem w kanały. a i jeszcze jedno czy te uszczelnacze(gumki)na wtryskach mozna dokupic nowe czy są tylko z całymi wtryskiwaczami???
Vindevil - 2005-12-25, 00:36
Spinki się naciska , a nie wyjmuje !!
MARTINEZ - 2005-12-25, 18:51
zdejmujac listwe elektryczna zadnych spinek nie dotykalem
nie mialem problemu z jej wyjeciem
wtryski tez duzego oporu nie stwaialy
reka ich nie zdejmowałem
żółty i fiolet to np. srubokret
co do wymiany tych oringów(gumek) mysle ze nie bylo by problemy
ale ich nie ruszalem 8)
PS. wiecie co oznaczaja te liczby na wtryskach??
to spisane oznaczenia z trzecz rużnych wtyrysków co one znaczą??
loko - 2005-12-25, 23:07
czerwony numer to numer właściwy wtrysku. po nim mozna dowiedzieć się co to za wtrysk i od czego i jaką ma wydajność.
gumki można kupić bez żednego problemu. oryginalne na narutta kosztują chyba 8zł/szt. a zanim wyjmiemy listwe z wtryskami i potem same wtryski z listwy to trzeba je spryskać wd40 i pokręcić tak żeby się nasmarowały, w przeciwnym razie bardzo łatwo taki oring uszkodzić a fakt czy jest uszkodzony wyjdzie dopiero po ponownym zmontowaniu wszystkiego i uruchomieniu.
przy montażu trzeba koniecznie nasmarować porządnie to oringi olejem ale takim silnikowym. np. tym zebranym palcem z wnętrza głowicy
poza tym nie trzeba zdejmować pokrywy zaworów aby wyjąć listwę.
ktoś pisał o naciskaniu a nie zdejmowaniu zapinek: otóż żeby zdjąć wtyczki elektryczne to trzeba nacisnąć drucik na wtyczce. a zdejmuje się same zawleczki które nie pozwalają na wysunięcie się wtrysku z listwy.
poza tym fajny pomysł na fotostory ale na przyszłość proponuję żeby autor usiadł ze słownikiem ortograficznym i zobaczył czy nie ma błędów, bo akurat w tym wypadku było ich karygodnie dużo
MARTINEZ - 2005-12-26, 16:08
sory za błedy ale mysle ze i tak było ich naprawde mało, bo potrafie więcej narobic.
jak ktos ma problemy ze zrozumieniem tekstu z błedami to jego problem
(dla niego są foty)
PS. co do cyfr na wtryskach to myslałem ze dostane wiecej informacji
a wiec moze ktos mi powie jaki wtrysk powinien byc w silniku 2l m20b20??
Baur - 2005-12-27, 11:30
Gumki smaruje się olejem silnikowym z bagnetu i wchodzą jak po masle. Nawet nie ma co próbować na sucho.
Marcin - jak już zmieniasz wtryski to tylko na te od m30b35 lub is-a (te same). No i regulator 3 bary. Przepływka tez go możesz dostroić. Ja swojemu dałem już tyle wachy że się zalewał na zimnym - ale regulacja przepływką mu pomogła.
Tu masz trochę o wtryskach...
http://slave.e-edukacja.p...wtryski&start=0
MARTINEZ - 2005-12-28, 12:04
właśnie
regulator dałem 3bary moje orginalne wtryski jakie miałem zostały uszkodzone i wsadzilem od 2,5 ale znowu wymieniłem na
wtryski z silnika 2l bo te od 2,5 chyba go zalewły
prwade mowiac to nie kumam tej numeracji i nie wiem o co chodzi
przepływki nie ruszałem.
musimy o tym pogadać
Baur - 2005-12-28, 12:17
Przy żołądkowej wszystko staje się jaśniejsze...
Marcin - jak Ci zalewa, to kwestia regulacji przepływką. Miałem to samo. Mam wtryski od 3.5 i regulator 3.5 bara, i na zbytnim "zluzowaniu" przepływki, jak był zimny to przy odpalaniu zalewało go, jak się rozgrzał to było bardzo dobrze. Jak napiąłem mocniej klapke w przepływce, to sie nie zalewał, ale trzeba było pokręcić rozrusznikiem dłużej - a teraz ustawiłem optimum i jest ok. Takze nie przejmuj się ze zaleje, tylko poreguluj przepływką. Ja czuje po pracy silnika różnicę.
center - 2005-12-28, 12:39
po 1 moznaby z tego zrobic story i wrzucic na glowna jako kolejny help..
a 2 pytanie mam, jak ostatnio odkrecalem przeplywke, to w srodku mam olej, kumpel mi powiedzial ze to uszczelniacze poszly sie kochac, fakt?
mam sie spieszyc z robota tego, czy moze to troche poczekac?
pener - 2005-12-28, 16:12
| Baur napisa/a: | | Marcin - jak Ci zalewa, to kwestia regulacji przepływką. Miałem to samo. Mam wtryski od 3.5 i regulator 3.5 bara, i na zbytnim "zluzowaniu" przepływki, jak był zimny to przy odpalaniu zalewało go, jak się rozgrzał to było bardzo dobrze. Jak napiąłem mocniej klapke w przepływce, to sie nie zalewał, ale trzeba było pokręcić rozrusznikiem dłużej - a teraz ustawiłem optimum i jest ok. Takze nie przejmuj się ze zaleje, tylko poreguluj przepływką. Ja czuje po pracy silnika różnicę. |
Mówiąc o zluzowaniu i napinaniu miałeś na myśli regulacje na tej sprężynie czy suwaku?
Baur - 2005-12-28, 16:28
na spirali - siła naciągu klapy.
pener - 2005-12-28, 16:30
| Baur napisa/a: | | na spirali - siła naciągu klapy. |
Dziękuje.
|
|