BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Dziwny zachowanie zimnego silnika 318

koza0007 - 2005-12-22, 00:15
Temat postu: Dziwny zachowanie zimnego silnika 318
Witam
Od kilkunastu dni gdy rano odpalam samochod to odpali normalnie i po chwili gaśnie. Odpalam znowu i przygazuje- silnik wkreca sie na obroty i nagle spada prawie do zera(gaz trzymam caly czas wcisniety) przez kilka sekund prycha i nie moze przekroczyć 1000obr i znowu wchodzi na obroty. I tak wkółko (po przełączeniu na gaz chodzi dobrze ale obroty ma caly czas ok 4 tys). Jak pochodzi tak z 5 min na benzynie to nagle go cos odblokowuje i jest dobrze.
Najlepsze jest to ze nie zawsze sa takie objawy, ostatnio przez kilka dni odpalał normalnie, teraz znowu jest zle. Wczoraj odblokował się po ponad pół godzinnej jeździe. Jechałem na gazie gdzie obroty utrzymywały sie cały czas ok 4tyś, przełączam na benzyne i nie chce jechać. Dopiero po pół godziny jak nigdy nic obroty na gazie ok 800, przełączam na benzyne- chodzi ładnie.
Zaznaczam ze to nie ma nic wspólnego z gazem bo 5 dni przed założeniem gazu tak sie zaczeło robić.

Myślałem ze to może pompa albo wtryski- sprawdziłem i to nie to. Może to czujnik temperatury - chociaż on nie wpływałby na wysokie obroty na gazie. A co sądzicie o silniku krokowym?

BOGGY E36 - 2005-12-22, 12:45

spróbój go przeczyścić (przepłukać benzyną ekstr. i pożniej wd 40) i jak będziesz jężdził odłącz go jak będzie dobrze to znaczy że to silniczek powodował taki objawy
Vindevil - 2005-12-22, 14:51

Aby silnik mógł się wkręcić na 4 tysiące obrotów to musi dostawać odpowiednią ilość powietrza i benzyny. W/g mnie to jest coś nie tak z przepustnicą.
koza0007 - 2005-12-22, 23:17

To nie przepustnica bo na wolnych obrotach tez nie chce chodzic, poza tym sprawdzalem przepustnice i nie widze nic nienormalnego.
Jak odłaczam silnik krokowy to jest troche lepiej ale nadal jest źle

Go¶æ - 2005-12-23, 23:45

a niemasz gdzies peknietej gumy koło silnika krokowego???? tam jest taki przewód gumowy którym leci powietrze, obejrzyj go dokładnie