| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Odpowietrzenie układu chłodzenia w e36 325 M50
Maciek e36 - 2005-12-20, 10:24 Temat postu: Odpowietrzenie układu chłodzenia w e36 325 M50 Witam mam pytanie ,ponieważ mam do wymiany termostat i wiąże się z tym spuszczenie płynu człodzącego, to po zalaniu, w którym miejscu sie odpowietrza M50 325? Ps na górze chłodnicy mam plastikową śrubke na wkretak gwiazdkowy może to jest miejsce odpowietrzenia
el-viz - 2005-12-20, 10:29
....................................
korzuch - 2005-12-20, 10:51
yo!
Tylko jej nie ukręc bo ja ja ukreciłem odpowietrzanie prosta sprawa
pozdro
Labrador - 2005-12-20, 10:57
Plastikowa śrubka na chłodnicy słuzy do odpowietrzenia ukladu ,Śrubke tę należy wykrecić podczas zalewania układu płynem,po zalaniu zakręć ją i pozgniataj parę razy górny wąż.Płyn w zbirniczku będzie ubywał,Następnie mozesz zapalić silnik jeśli zacznie się gotować i poziom plłynu w zbiorniczku podnosić, to wtedy zakręc chłodnice,zgaś silnik i odkręcająć lekko tą śrubkę aż do wyrzucenia pary.Jesli przestanie wyrzucać nim pare to odkręć korek od chłodnicy ,po to aby płyn zszedł na w dół w zbiorniczku a odpowietrznik zakręć następnie możesz pouciskać górny wąż z chłodnicy,jesli potrzeba to uzupełnij płyn w zbiorniczku.Powodzenia
el-viz - 2005-12-20, 11:31
jak ją ukręcisz to też nie ma tragedii.ja za nową zapłaciłem w BMW 0,99 eurocentów
Maciek e36 - 2005-12-20, 14:43
dzięki wielkie
Lord Lukasz - 2006-03-07, 20:06
Podepne sie do tematu, jutro będe zmieniał płyn w mojej e30 m20b23, nie byłem pewny jak sposcić płyn i sie dowiedziałem że podobno jest jakaś sróba na bloku w okolicy filtra powietrza.
Ok ale jak mam układ odpowietrzyć ?? nie widziałem żadnej sróbki na chłodnicy Bede wdzięczny jak mi ktoś wytłumaczy jak małemu dziecku bo dzisiaj sie zdołowałem ściągając miske bo dośc że ona pęknięta to jeszcze zauważyłem że przekładnie kierowniczą mam złamaną i nie mam siły już myśleć bo to auto mnie wykańcza i chciał bym to szybko zrobić jutro bo morozy atakują a ja mam wode w chłodnicy. Z góry dzięki ze pomoc lub ewentualny link gdzie pisze bo w książce nie ma nic na ten temat.
el-viz - 2006-03-07, 20:33
| Lord Lukasz napisa³/a: | Podepne sie do tematu, jutro bÄ™de zmieniaÅ‚ pÅ‚yn w mojej e30 m20b23, nie byÅ‚em pewny jak sposcić pÅ‚yn i sie dowiedziaÅ‚em że podobno jest jakaÅ› sróba na bloku w okolicy filtra powietrza.
Ok ale jak mam układ odpowietrzyć ?? nie widziałem żadnej sróbki na chłodnicy Bede wdzięczny jak mi ktoś wytłumaczy jak małemu dziecku bo dzisiaj sie zdołowałem ściągając miske bo dośc że ona pęknięta to jeszcze zauważyłem że przekładnie kierowniczą mam złamaną i nie mam siły już myśleć bo to auto mnie wykańcza i chciał bym to szybko zrobić jutro bo morozy atakują a ja mam wode w chłodnicy. Z góry dzięki ze pomoc lub ewentualny link gdzie pisze bo w książce nie ma nic na ten temat. |
odkręć dolny wąż z chłodnicy.zrób na ciepłym silniku (otwarty termostat)to wyleci wszystko
center - 2006-03-07, 23:48
masz srobke w obudowie termostatu, odkrecasz ja na zapalonym silniku i na ogrzewaniu na max cieplym i lejesz plyn tak dlugo az przestana leciec bombelki powietrza, bylo o tym milion razy poszukaj..
jak nie masz srubki albo masz ukrecona(jak ja) to poluzuj gorny waz od chlodnicy i to samo, mozesz ewentualnie dmuchnac pare razy we wlew plynu zbiorniczka chlodnicy..
ale 1 metoda jest mysle lepsza i prostsza i skuteczniejsza
Lord Lukasz - 2006-03-08, 07:22
Dzięki wielkie ! szukałem i znalazłem właśnie tlko ten post.
|
|