BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - dyfer - pełna blokada

cy5 - 2005-12-17, 07:20
Temat postu: dyfer - pełna blokada
Witam wszystkich
Co trzeba zespawać w dyfrze by ciągły oba koła równo ,chodzi o drifting.
Pozdro

HAMANN E30 - 2005-12-17, 14:09

zespawać :!: :?: :?: :?:
proponuje zakup dyfra ze szperÄ… :idea:

cypis0 - 2005-12-17, 15:41

hehe no szpera lepsza !!co do spawnia znajomy ma strasznie rasowana łade i ma wlasnie tak da sie jezdzic ale opony wymienia co chwile ...ale za to auto co chwile ciagnie pieknym równym bokiem
slawo - 2005-12-17, 16:57

bez obrazy ale takie latanie to w duzym fiacie a nie w BMW, nie cierpie druciarstwa
cypis0 - 2005-12-17, 17:04

zgadzam sie jak juz napisalem tak kolega ma w ładzie bo idea byla taka zeby zbudowac tanim kosztem zabawke która jak sie rozwali nikt nie bedzie plakal .....ale do driftu to to nie najlepszy pomysl spora moc ..pourywasz wszystko szkoda prtzegóbów skrzyni i calej reszty zainwestuj w dobra szpere (45%w góre sa takie ...ale nie jest to tanie)
SmasherE30 - 2005-12-17, 18:05

45% (albo 48% :roll: )to sa w S14 a w beemkach to 25% i ze świeczką szukac innych (40% lub 75%)
cy5 - 2005-12-17, 18:20

HAMANN E30 napisa³/a:
zespawać :!: :?: :?: :?:
proponuje zakup dyfra ze szperÄ… :idea:

tak różnica w cenie 1100 złotych
pozdro :lol:

cy5 - 2005-12-17, 18:23

slawo napisa³/a:
bez obrazy ale takie latanie to w duzym fiacie a nie w BMW, nie cierpie druciarstwa

100% racji, też nie lubię i dlatego będę miał dwie - sztywną i działającą.
Wymiana po dojechaniu na tor, w E36 są to trzy śruby dyfer + wał i półosie.
Pozdro

cy5 - 2005-12-17, 18:37

cypis0 napisa³/a:
hehe no szpera lepsza !!co do spawnia znajomy ma strasznie rasowana łade i ma wlasnie tak da sie jezdzic ale opony wymienia co chwile ...ale za to auto co chwile ciagnie pieknym równym bokiem

miło by było gdybyś dał znać co znajomy zespawał?
pozdro

cy5 - 2005-12-17, 18:44

cypis0 napisa³/a:
zgadzam sie jak juz napisalem tak kolega ma w ładzie bo idea byla taka zeby zbudowac tanim kosztem zabawke która jak sie rozwali nikt nie bedzie plakal .....ale do driftu to to nie najlepszy pomysl spora moc ..pourywasz wszystko szkoda prtzegóbów skrzyni i calej reszty zainwestuj w dobra szpere (45%w góre sa takie ...ale nie jest to tanie)

Do driftu założę wąskie opony z większym ciśnieniem - nie będzie tak żle,
zamiast szpery będę miał drugi dyfer no i kasę na opony 8)

RoboCop - 2005-12-17, 19:12

jeśli masz to auto do jazdy na codzień, i do szleństw będziesz używał
elektroszpery - to nie licz, że będziesz zmieniał tylko opony...
cały układ przeniesienia napędu dostanie zdrowo w tyłek...
niedawno na Allegro była szpera z m3 za 1100zł - to chyba nie tak wiele
w porównaniu z tym co auto ucierpi po zaspawaniu mostu... no, chyba że się mylę...

cy5 - 2005-12-17, 19:30

mam dwa , ten będzie do szaleństw, ten dyfer na allegro widziałem jest dłuzszy więc trzeba skrócić wał i półosie dokupić wraz z dyfrem nie pasują mocowaia półosiek przy dyfrze mają większą średnicę :wink:
pozdro
PS ładna nazwa "elektroszpery" ja bym ją nazwał "manualną" :lol:

RoboCop - 2005-12-17, 19:41

elektroszpera czyli zaspawany most - to słowo ukute przez pisma tuningowe...
cy5 - 2005-12-17, 20:35

RoboCop napisa³/a:
elektroszpera czyli zaspawany most - to słowo ukute przez pisma tuningowe...

moja nazwa dyfra pochodzi że tak powiem od "ręcznej wymiany" dyfra przed zawodami czy treningiem
Rozumiem że nazwa elektroszpera pochodzi od spawania elektrycznego elementów dyfra.
pozdro

Qba - 2005-12-19, 09:37

Hallo wszyscy odradzaja, ja tez ale widac ze kolega zdecydowany i wybor jest swiadomy wiec moze jak ktos wie co zaspawac to niech napisze, a ja sie chetnie dowiem

PioterW: ... i od tej pory proszÄ™ o koniec OT w temacie

Yatzek - 2005-12-22, 21:07

to jak kto zwal to zwal ja bym to przemyslał jeszcze raz!!! ale jak kto woli :) 100%szperki jak to kiddys na rajdach ruskie rabotaly znajdz spawacza sprawdzonego i pewnego co nie cheffffta tylko spawa :) i niech ci spawnie satelity ,wynik 100% elektroszpery czy tez manualoszpery :) pozdro.
cy5 - 2005-12-22, 23:19

Dzięki
Tak myslałem ,
wykluła się nowa myśl by pomiędzy koronki a obudowę wstawić jakieś sprzęgła cierne
i potraktować je fedrą(sprężyną) :roll:
jeszcze nie byłem w środku w dyfrze BMW,
na forum była już gatka o dyfrze z ciasnymi podkładkami blokującymi mechanizm różnicowy w E30, tylko brak chętnego by go założył i przetestował.
to może być ciekawe doświadczenie
pozdro

Yatzek - 2005-12-26, 23:20

osobiscie ci powiem ze mysl jest ok :) aczkolwiek z doswiadczenia w zmotach przypuszczam ze niebedzie to działało a jak podziłą to moze kilka obrotów siły których nigdy niezmierzysz i niedobierzesz materiałow pozatym dochodzi idealne wysrodkowanie z wywazeniem a to niejest takie proste :(
ArtiBig - 2005-12-27, 11:56

ja maiłem taki patent w dwóch polonezach miedzy onnymi w 122 konnym 2,0 MPi DOHC z fiata argenty moment obrotowy taki sam jak w M20 B20

przy tym silniku wytzymał 700km satelity były dokładnie obspawane spawarką elektryczną i dobrymi elektrodami

potem półoś urwało a koło razem z resztkami półosi łożyska i tarczy hamulcowej było 200m od drogi

przy silniku 1,6 niesprawdziło mi sie to jakos bo sie sprzęgło zaczęto paliło

aha i podczas jazdy po normalnych drogach no to jest troche z tym zabawy no i na każdym zakrecie piszczy jedna tlna opona nawet jadąc normalnie

a co do grzebania sie w moście to ja bym zamocno nierozbierał bo złozyc sie nieda dokładnie tak jak pisał kolega wczesniej sa tam ogromne siły i jakis minimalny bład i sie wszystko rozsypuje w poldkach zajezdiłem 4 mostyno i zadnego nieudało sie naprawic majac nawet dobre części i wiedze

Yatzek - 2005-12-27, 13:40

ArtiBig troszke doswaidczenia :) rozebrać i poskladac orginał to pikuś ale namońcić i zeby działało to wyczyn :( jak sam wspomniałes 700km przy cenach czesci poldka to spoko:)
cy5 - 2005-12-27, 14:35

Wytrzymałość półosi to może być problem
ArtiBig - 2005-12-27, 17:16

własnie pół osie a raczej same przeguby no to ja bym juz zakupił nowe mając 100% szpere bo to nic przyjemnego jak w trakcie jazy sie urwie

nieorjetuje sie moze występuja jakies mocniejsze odpowiedniki

samo zaspawanie to własnie pikus i najszybsza robota ale bez dalszych inwestycji to niepojezdzi

i ogólnie wydaje mi sie ze lepjej to sie sprawdza w autach ze sztywnym mostem

Yatzek - 2005-12-28, 11:01

niop co do sztywnego to tez sie rwią :( i to jak ciasteczka mimo stosowania wzmocnionych półosi . cy5 niewiem czy niepowinienes odpuścić tego i poprostu szukac szperki nawet slabej ale zawsze cuś co działa :) zreszta zaczne nowy temacik odnosnei adaptacji :) pozdro
Baur - 2005-12-28, 11:12

Bez sensu to wszystko - rozsypie Ci się zaraz ta e36 z zaspawanym dyfrem !! ! Szkoda ! Zrób sobie jakaś tanią E30stke (póki są tanie) tylko do driftu i już. A jak się nie ma miedzi to się w domu siedzi a nie jeżdzi na drifty na tor, bo sam dyfer to dopiero część kosztów. Jak coś robić na torze to albo dobrze albo wcale - tak więc intensywny trening zakończy się napewno mocno przyspieszonym zużyciem WSZYSTKIEGO. Co do mitu wąskiej opony... sprubój sie poślizgać na profilu 65-70, i na profilu np. 40 - na 40 jest o niebo lepiej i płynniej !! !! Te wrzucanie zapyziałych 14stek na tylną oś do driftu na torze to moim zdaniem pomyłka.
duchX - 2005-12-28, 11:16

Baur nie denerwuj sie jak sie nie przewroci to sie nie nauczy zaspawa pojezdzi roz....li polowe auta pozniej bedzie pisal co zrobic i dlaczego tak sie stalo kwestia opon to juz tylko sprawdzenie na wlasnej skorze przy trenowaniu i wyborze najlepszej gumu moze akurat bedzie mu lepiej na 14" z profilem 60
cy5 - 2005-12-28, 13:50

Panowie
E 30 mam do jazdy na codzień jest komfortowa ,mało pali ,ma gazik i w ogule jest za delikatna do dryftu. Byłem nią na treningu w Poznaniu i za dużo bym musiał w niej przerabiać by jeździła - zachowywała się- na torze jak tego oczekuję.
Natomiast w E 36 mam wiele rzeczy już od kupna jej , tych parę elementów muszę dopracować i będzie dobrze.a o wszystko pytam i szukam bo głupi nie szuka i błądzi i uczy się na swoich błędach.
pozdro 8)

Baur - 2005-12-28, 14:14

A jakie masz e30, i jakie e36 ?

Ja tam osobiście wolę żebyś ostro traktował e36 bo tego jeszcze bardzo dużo, bo chciałbym by e30stki pozostały zadbane jako klasyki... a te niezadbane jako dawczynie organów :wink:

W czym e30 jest za delikatna ?

cy5 - 2005-12-28, 14:38

318iS 92 oraz 325E
Ma mniej blachy , jest mniej sztywna.

Baur - 2005-12-28, 14:53

Aha.... i is w cięzkiej budzie e36 bedzie tak wymiatał w drifcie ? Jak Ci szło na treningach w Poznaniu ?? ? Rób jak chcesz... ja tam widze e30 na rozpórkach z tą etą, ale odmuloną znanymi sposobami, z big momentem już na dole. Ale jak chcesz.
cy5 - 2005-12-28, 15:09

Będę próbował - zobaczymy 8)
jaqub - 2005-12-28, 17:53

cena polosi 1 szt do e36 (tyle ze ja mam 320i M50) to +/- 1500pln nowka (ok 800pln regenerowana jakies wloskie gowno) a uzywka ok 250pln... i raczej za dobre pieniadze nie dostaniesz zadnej mocniejszej o ile wogle da sie kupic mocniejsza do e36...
orginalny dyfer jest dosc wytrzymaly ja zrobilem ok 5-10tys km bez oleju (z minimalna iloscia) pozniej wlalem olej i dyferek smiga dalej ( i wcale nie wyje)... zamiast kombinowac ze spawarka poszukaj mostu z Mki (+/- 1000pln uzywka) i albo zamien ISa na cos duzo mocniejszego albo montuj swistaka....

cy5 - 2005-12-28, 20:19

Szpera z 325i E36 i półosie to gdzieś 1500/2000 zł.
Komplet dlatego bo pozostałe są słabsze.mają mniejsze średnice mocowania a sam dyfer jest szerszy
Chciałem zamienić na silniejszą ale ciężko sprzedać w odpowiedniej cenie a moja ma parę rzeczy które trudno kupić z autem od razu, więc mi jej poprostu szkoda.

Pawel-e30 - 2005-12-28, 20:26

cy5 napisa³/a:
Szpera z 325i E36 i półosie to gdzieś 1500/2000 zł.
.

U to widze że po taniości części sobie załatwiasz :lol:

Ostatnio znajomy sprzedal taki dyfer za tysiaka :lol: przelozenie 3.15 takie jak w 2.5 bylo. Oczywiscie mowie o e36 :)

tylko nie moge zalapac po co ci półosie do dyfra potrzebne?? twoje sie nie nadadza??

cy5 - 2005-12-28, 20:37

Mowa o dyfrze ze szperą które występują w E36 w modelu 325 .
Sam dyfer jest szerszy a mocowania pół osiek są o większej średnicy.