| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Co oznacza OILSERVICE i INSPECTION ?
LUKAS - 2005-12-10, 22:54 Temat postu: Co oznacza OILSERVICE i INSPECTION ? Witam.
Temat niby był poruszany na forum, ale tylko w kwestki jak skasować świecące się diody i napisy.
A ja pytam co one oznaczją dokładnie
Co należy zrobić wg. producenta gdy zaświeci się OILSERVICE, a co jak zapali się INSPECTION Oraz co ile się one zapalają
nokerman - 2005-12-10, 22:56
OILSERWIS - wymienic oliwÄ™
INSPECTION - zrobić przegląd
LUKAS - 2005-12-10, 23:05
No dobra. W skład Inspection wchodzą pewnie filtry, ale o to mi chodzi czy wszystkie
Oleju, powietrza, paliwa
Napisz to po koleji jak laikowi, nie tylko ja bedę z tego korzystał.
Czym różni się inspection od zegarka?
itp itd.
Niestety nie posiadma takich informacji dlatego pytam.
A bardzo mnie ciekawi jka to widzi producent. Chociażja sam i tak robie to po swojemu
MaSTeR - 2005-12-11, 01:22
jezdze e30 od jakiegos miesiaca i tez sie zastanawiam nad tymi kontrolkami, co zrobic i kiedy zeby bylo wg ksiazki przypuszczam ze te zielone kontrolki (z ktorych ostatnio jedna mi zgasla i swieca juz tylko dwie) sa od wymiany oleju - dobrze mysle? Swieci mi sie jakis zegareczek i napis inspection, ale dopiero jak odpale silnik (i tez wtedy zielone kontrolki gasna) - czy tak ma byc czy musze juz kasowac inspekcje?
LUKAS - 2005-12-11, 09:40
Zielone kontrolki informująCię o zbliżającej sięrobocie, wzalezności co Ci się będzie swieciło.
gdzy dojdą do pomarańczowej, oznaczałobedzie to że czas dokonać przeglądu (tylko chciałbym wiedzieć co wg. BMW nalezy wtedy zrobić), gdy zaświeci Ci się czerwona lampka to będzie informacja że jest jużpo przegladzie i jak najszybciej nalezy go do konac.
Zegarek to przeglad roczny czy jakoś tak, ale nie jestem pewien. U mnie to nie chodzi, bo ktoś wyciagnał diodki
Vindevil - 2005-12-11, 10:58
Oilservice - j/w
Inspekcja - Przegląd roczny , wymiana filtrów
Zegareczek - Pełny przegląd łączne z paskami
LUKAS - 2005-12-11, 11:27
I mnieje więcej o ot mi chodziło.
Dzięki Vindevil
Została jeszcze jedna kwestia. Co jaki przebieg się one zapalają
Oilservice pewnie co 15 tyÅ› km.
A Inspection i zegarek
Grzesio - 2005-12-11, 13:08
u mnie oilservice zapala się po ok 12 tyś i wchodzi na pomarańczowe a po ok 13-14tyś czerwone. Tylko tak się zastanawiam jak np. skasować oilservisce żeby nie skasować inspekcji lub zegarka zwykłym kabelkiem:?: skąd check może wiedzieć czy np. przy oil service nie wymieniliśmy wszystkiego i chcemy żeby np. zegarek bił od nowa
AMISZ - 2005-12-11, 13:21
Panowie a co jeśli się zmieni całe zegary ja wczoraj tak zrobiłem i zaczeła mi na tych nowych świecić Inspekcja, nie wiem czy powinna gasnąć po odpaleniu czy nie??? Co mam zrobić wymieniać filtry I przegląd całoroczny?? A co wchodzi w ten przegląd całoroczny??
Jak skasować te komunikaty??
MaSTeR - 2005-12-11, 13:50
dobra czyli wiem juz prawie wszystko wywnioskowalem ze diody sa od oleju a zegarek i inspekcja zapala sie niezaleznie od oilservice i tych diod. ... teraz tylko tak sie zastanawiam co sie stanie jesli nie skasuje inspekcji i zegarka? komputer bedzie pracowal inaczej (np. jakis tryb awaryjny?)?
GLOWA - 2005-12-11, 14:46
TAK MASZ RACJE.
Z TEGO CO MI WIADOMO TO W MOMENCIE GDY ZAPALI SIE CZEROWNA LAMPKA I I SWIECI SIE PRZEGLAD ROCZNY CZYLE TEN ZEGAREK TO KOMPUTER PRZECHODZI W STAN AWARYJNY...
AUTO INACZEJ SIE ZACHOWUJE A SILNIK INACZEJ BEDZIE PRACOWAL!
NALEZY WTEDY JAK NAJSZYBCIEJ SKASOWAC PALACE SIE NA DESCE KOMUNIKATY, BO PRZY DLUGIEJ JEZDZIE Z TAKIM STANEM MOZE TO DOPROWADZIC DO ROZSTROJENIA KOMUTERA.
POZATYM GDY JUZ SKASUJECIE INSPEKCJE I ZEGAREK TO RADZE PO TYM ZABIEGU ODLACZYC KOMPA NA JAKIES 2 H!( NAJLEPIEJ ODLACZYC KOMPA NA NOC)
RESETUJE SIE WTEDY DO USTAWIEN FABRYCZNYCH.
PZD
--==maly==-- - 2005-12-11, 14:56
Mi się pali zegarek inspekcje i oilservice skasowałem ale zegarek nie chce się skasować jak to zrobić? Na forum bmw-klub twierdzili,że zegarek to kontrolka oznaczająca potrzebe wymiany płynu hamulcowego?!
duchX - 2005-12-11, 15:54
| GLOWA napisa³/a: | TAK MASZ RACJE.
Z TEGO CO MI WIADOMO TO W MOMENCIE GDY ZAPALI SIE CZEROWNA LAMPKA I I SWIECI SIE PRZEGLAD ROCZNY CZYLE TEN ZEGAREK TO KOMPUTER PRZECHODZI W STAN AWARYJNY...
AUTO INACZEJ SIE ZACHOWUJE A SILNIK INACZEJ BEDZIE PRACOWAL!
NALEZY WTEDY JAK NAJSZYBCIEJ SKASOWAC PALACE SIE NA DESCE KOMUNIKATY, BO PRZY DLUGIEJ JEZDZIE Z TAKIM STANEM MOZE TO DOPROWADZIC DO ROZSTROJENIA KOMUTERA.
POZATYM GDY JUZ SKASUJECIE INSPEKCJE I ZEGAREK TO RADZE PO TYM ZABIEGU ODLACZYC KOMPA NA JAKIES 2 H!( NAJLEPIEJ ODLACZYC KOMPA NA NOC)
RESETUJE SIE WTEDY DO USTAWIEN FABRYCZNYCH.
PZD |
Bzdury ktos Ci naopowiadal glupot a ty je rozsiewasz dalej i starszysz niepotrzebnie tych ktorzy w to uwerza tak jak ty nic sie nie dzieje z komputerem auto nie przechodzi w zaden tryb awaryjny czy serwisowy i dziala na fabrycznych ustawieniach mozna jezdzic 10 lat bez kasowania inspekcji i nic sie nie stanie
Peet - 2005-12-11, 19:04
Zegarek oznacza dodatkowo wymianę płynu hamulcowego, pojawia się on co dwa lata.
slawo - 2005-12-11, 19:24
po krotce sciagnalem z innego forum
Inspekcja I
Inspekcja II (tzw. duża)
i inspekcja czasowa (co 2 lata)
Zakresy są rożne - juz kiedyś dość dokładnie pisałem na forum ...
Kolejność jest taka - przy załużmy oil service co 10 tys km.
Oil service - 10000
Oil service - 20000
Inspekcja I - 30000
Oil service - 40000
Oil service - 50000
Inspekcja II - 60000
Oil service - 70000
Oil service - 80000
Inspekcja I - 90000
Oil service - 100000
Oil service - 110000
Inspekcja II - 120000 itd.
Najkrócej mówiąc - w inspekcjach jest :
Oil service (wymiana oleju i filtra oleju i powietrza) + w zależności jaki model i jaka inspekcja (I czy II) :
wymiana oleju w skrzyni biegów i moście,
wym. filtrów paliwa, klimatyzacji
wym. pasków klinowych z rolkami
wym swiec zapłonowych
sprawdzenie róznych podzespołów (poprawności działania i czy nie trzeba czegoś wymienić).
W inspekcji czasowej jest : wymiana płynu chłodzącego i płynu hamulcowego oraz przegląd podwozia, uzupełnienie ew. ubytków konserwacji, oraz przegląd el. gumowych.
nokerman - 2005-12-11, 22:58
A tu proszÄ™ GOTOWIEC do wydruku
co i robic przy OilSerwis i poszczególnych inspekcjach
DOWNLOAD
GLOWA - 2005-12-12, 02:33
XEON NIKOGO NIE STRASZE :p:p
CHYBA ZE TY SIE BOISZ:p:p:p
NAPISALEM TO CO KTOS MI POWIEDZIAL A TO CZY W TO WIERZE TO INNA SPRAWA:p:p:p
ALE SLAWO WSZYSTKO PIEKNIE WYJASNIL
A NOKERMAN DOPISAL SWOJE I WSZYSTKO WIADOMO
DZIEKI PANOWIE
|