BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Oświetlenie

kulik666 - 2005-12-10, 18:46
Temat postu: Oświetlenie
Witam, mam ytanie czy w kazdej beemce światła krotkie tak słabo świecą czy tylko ja mam taki problem. pozdro
RoboCop - 2005-12-10, 18:51

jak Twoje światła mają już swoje lata (świetlne :lol: ) - to nie ma cudów światła mijania będą Ci słabo świecić...
LUKAS - 2005-12-10, 18:53

Wystarczy je odpowiednio ustawić. Moje mają 20 lat i świecą jak nówki ;) (i nie rażą)
RoboCop - 2005-12-10, 18:59

LUKAS ale Ty masz światła starego typu - przy tych się zgadzam,
ale kolega mozliwe, że ma soczewki (no, wziąłem za pewnik, że z nimi ma problem) a z soczewkami jak nie są w miare nowe lepiej w nocy sie nie poruszać...

HyenoX M42B18 - 2005-12-10, 19:14

RoboCop napisa³/a:
.... a z soczewkami jak nie są w miare nowe lepiej w nocy sie nie poruszać...

:shock:
co za bzdury ...
co to znaczy"jak nie sa w miare nowe " :?: roczne, dwu, piecio czy pietnasto letnie :roll:

czyli 99% z nas nie powinno w nocy sie poruszać. ah ....

pozdro

LUKAS - 2005-12-10, 19:25

HyenoX M42B18 napisa³/a:
co za bzdury ...
co to znaczy"jak nie sa w miare nowe " :?: roczne, dwu, piecio czy pietnasto letnie :roll:

czyli 99% z nas nie powinno w nocy sie poruszać. ah ....

pozdro

Nie.
Chodzi o to, że w E30 lampy starego typu świecą lepiej jak saczewki. Był już kiedyś na forum temat o tym i wszyscy którzy mogli porównać światło z lampy starego typu i soczewki, prawie zgodnie stwierdzili, że stare lampy E30 lepiej świecą.

Kulik666, nie napisałes o jaki model chodzi, może to nie chodzi o E30... hehe

HyenoX M42B18 - 2005-12-10, 20:08

Lukasku 8) ja wiem ze lampa starego typu swieci lepiej jak soczewka - nie jestem wczorajszy 8)

tylko mi sie nie spodobalo okreslenie ze e30 z soczewka nie powinno jezdzic sie w nocy,

jak ktos jest ślepy to i oswietlenie rajdowe go nie zadowoli.

Vindevil - 2005-12-11, 11:06

Bzdety piszecie o lampach :)
Co do soczewek to by lepiej świeiły trzeba je zdemontować i wyczyścić po po tylu latach są zakurzone jak cholera , pożądnie ustawić . Jak jest bardzo szkło porysane to można wymienić samą szybę (55 zł w czewie).
A co do jakości świecenia starych typów i nowych to nie będę się wypowiadał - jak jest ktoś ślepy to nie powinien za kierownice wśiadać.

speed - 2005-12-11, 11:26

Moje soczewki tez nie swieca rewelacyjnie :roll: , ale mam nadzieje ze moze samo czyszczenie im pomoze. Jak kiedys bede zakladal sobie ringi to sobie wyczyszcze :twisted:
LUKAS - 2005-12-11, 11:33

I własnie o to mi chodzi w wyższości starych lamp nad soczewkami.
Moje widać że nie były przez te 20 lat czyszczone, a świecą lepiej niż soczewy. Chyba że wszyscy z którymi jeździłem mieli źle wyregulowane światła...

Piotr_1 - 2005-12-11, 20:25

No ja powiem że w obydwu mam soczewki i jak mam wybór, to staram się w nocy nie poruszać również ze względu na sfatygowane szyby przednie które zamieniają się w oślepiające tarcze gdy coś jedzie z naprzeciwka.
Vindevil - 2005-12-12, 18:16

Elementem świecącym w lampach projekcyjnych jest żarówka przesłonięta przesłoną i soczewką.Ubrudzenie się soczewki w bardzo dużym stopniu ogranicza widoczność.
A tak w ogóle dlaczego się odchpdzi od tradycyjnych lamp??????Przyczyna prosta - mała wydajność i problemy z ustawieniem świateł tak aby dobrze świeciły (przednia szyba , odbłyśnik i sam problem z konstrukcją żarówki-umiejscowieniem żarnika)
Zobaczcie sami ile samochodów nowych i sprzed kilku lat ma tradycyjne lampy, bardzo mało i o ile w nowych to w ogóle. A tym bardziej że szyby są teraz płaskie i rolę "gięcia" światła przejmuje odbłyśnik - ta metoda należy do oszczędnych , więc co lepszy samochód to projekcyjne w różnych wydaniach!!!

RoboCop - 2005-12-13, 11:10

Vindevil, coś mylisz pojęcia... na wszystkich forach ludziska, narzekają
na świecenie soczewek...
i jeszcze jedno... e36 na początku produkcji miało soczewki, a po modernizacji (ok.94-95) wrócono do tradycyjnych reflektorów...

Lord Lukasz - 2005-12-13, 11:33

Ja przez rok jeździłem na starych lampach, były dobrze ustawione, lustra w środku tez były ok i świeciły dość słabo, tak słabo że musiałem zapodać żarówki 100W , było troche lepiej ale odżyłem dopiero teraz, mam czarną helle z soczewką i świeci dużo dużo lepiej od tamtych i mam w niej takie żarówki jak mają być 55W
Tommec - 2005-12-13, 14:45

Oprócz samego reflektora bardzo ważna jest też sprawność instalacji elektrycznej od świateł. Po prostu może dochodzić zbyt mały prąd do żarówki. To raczej sprawa dla kogoś z pojęciem o elektryce. Na próbę można podłączyć przewód bezpośrednio z akumulatora do reflektora i porównać jakość świecenia. Miałem taki przypadek, założyłem nowe reflektory soczewkowe i nadal było słabiutko. Elektryk po 30 minutach działania doprowadził instalację do właściwego stanu i teraz lampeczki świecą idealnie.
Vindevil - 2005-12-13, 16:06

Pamiętacie maluchy jak świeciły. Tam droga prądu do żarówki do było kilka metrów - przez styki i niepewne połączenia. Po niewielkiej modyfikacji i założeniu przekaźników samochód świecił jak choinka.
A co do e36 to przyjżyj się tym "nowym lampą" - z przodu szyba!!!

kulik666 - 2005-12-13, 23:21

Witam, mam stare\ą lampe bo beemka z 87r. oczywiscie E30, juz zmieniłem na 100w ale tez lipa , chyba trzeba zmienic lampy bo nie wiem co juz zrobic, jak jezdze w nocy to poprostu nic nie widac pozdro
Vindevil - 2005-12-14, 20:27

Zerknij na ustawienie.
Podjedz na prostej drodze pod ścianę i odjedz od niej na 20 m. tak aby światła na nią świeciły. Podejdz do ściany i wysokość ustawienia świateł powinna być na wysokości kolan, a odstęp między załamaniami powinien być taki sam jak rozstaw w samochodzie

------'------'
-------------------------------

Marcin - 2005-12-14, 21:16

Vindevil napisa³/a:
Zerknij na ustawienie.
Podjedz na prostej drodze pod ścianę i odjedz od niej na 20 m. tak aby światła na nią świeciły. Podejdz do ściany i wysokość ustawienia świateł powinna być na wysokości kolan, a odstęp między załamaniami powinien być taki sam jak rozstaw w samochodzie

------'------'
-------------------------------

Po prostu czasem nie mam sily tych waszych kombinacji sluchac. A moze by tak po prostu pojechac na diagnostyke i za 20pln miec ustawione swiatla????

Na tym forum za chwile zaczna sie pojawiac pytania typu: "Chce zapalic samochod, mam krecic kluczykiem w prawo czy lewo??".

Marcin - 2005-12-14, 21:19

kulik666 napisa³/a:
Witam, mam stare\ą lampe bo beemka z 87r. oczywiscie E30, juz zmieniłem na 100w ale tez lipa , chyba trzeba zmienic lampy bo nie wiem co juz zrobic, jak jezdze w nocy to poprostu nic nie widac pozdro

Chlopie jak masz stare lapmy to je wymien. Skoro lampy nawet nie chca dobrze swiecic z zarowkami 100W to kup nowe.

jaqub - 2005-12-14, 23:03

przepis na slabo swiecace soczewki:
-trzeba znalezc chwilke
-rozebrac lampy
-wyjac szkla
-wsadzic do zmywarki
-wyjac czysciutkie
-zlozyc

nie dosc ze widocznosc sie poprawi to wyglad autka zyska:)
a tak wogle to trzeba czasem na stacji benzynowej albo na parkingu po prostu przetrzec z zewnetrznych zabrudzen bo przy nawet lekkim zabrudzeniu szybki zewnetrznej malo co w nocy widac!!!!

kulik666 - 2005-12-14, 23:56

witam, swiatła ustawiane były na diagnostyce i nic nie pomogło, a w tych lampach ciezko jest szkła zdjąc i poprostu nie prubuje bo pewnie bym pospuł, a tak apropo mozna dokupic same szkła do e30 ??
KORDI - 2005-12-15, 00:51

Można...nawet ktoś wcześniej już pisał...
Jak cos to ja też mam gdzieś jeszcze drógi komplet lamp(te bez soczewek)świeciły ładnie ale miały połamane okulary których sie trzymają...

Vindevil - 2005-12-15, 07:13

"Po prostu czasem nie mam sily tych waszych kombinacji sluchac. A moze by tak po prostu pojechac na diagnostyke i za 20pln miec ustawione swiatla????

Na tym forum za chwile zaczna sie pojawiac pytania typu: "Chce zapalic samochod, mam krecic kluczykiem w prawo czy lewo??".

Troszeczkę się mylisz sugerując że ludziska są coś nie tego. Są to porady i kto chce może kożystać, a jeśli Tobie sie nie podoba to nie zaglądaj na forum. Napisane jest aby zerknął na ustawienia bo może jest złe, a jeśli tak to sam zdecyduje co zrobić.

HeMP - 2005-12-16, 23:27

powiem tak mialem soczewki i juz ich nie mam .... i nie chce miec.przez pewien czas jezdzilem z 1 soczewka i 1 zwykla ....roznica kolosalna ....na + zwyklej oczywiscie
Menel - 2005-12-16, 23:41

hehe,bedziesz sie niezle HMP tlumaczyl nastepnemu kupcowi(jak bedzie kumaty) dlaczego masz szeroka lampe a przednie lampy od waskiej :mrgreen:
ciekawe czy skuma?

Bruner - 2005-12-16, 23:52

Ja tam na soczewki nie nazekam, tylko tak jak ktos juz wczesniej napisal: podstawa to czystosc, zarowno w srodku jak i na zewnatrz. Soczewka jest bardzo wrazliwa na zabrudzenia (swiatlo latwiej sie wtedy rozprasza), w takiej pogodzie jak teraz trzeba je czesto przecierac. Jesli nie sa zaswinione to swieca bardzo ladnie.
Sosen - 2005-12-17, 09:27

Moje poprzednie beemki miały stary typ reflektorów i w żadnej na światła nie narzekałem, teraz w e32 na soczewkach jest lipa i muszę coś kombinować żeby doprowadzić je do jako-takiego świecenia. Stare lampiony są gucio.
cypis0 - 2005-12-17, 15:46

www.automotosklep.pl
polecam sa tam wkłady do reflektorów i hella i zamienniki tanio i skutecznie fakt starego typu znajomy zakupil i szczerze ....moje soczewki mimo mycia i zastosowania orginalnych +20% zaruwek helli i tak sobie swieca a na pewno gorzej od starego typu nowych wkładów!!

jasiel - 2005-12-18, 13:37

witam
mam powazny problem z reflektorami (e30) a mianowicie kupilem lampy http://cgi.ebay.com/ebaym...1QQcmdZViewItem
lecz stluklem szklo od swiatel mijania no i moje pytanie czy w polsce moge gdzies takie dostac lub co z tym wykombinowac lampy sa identycznie zrobione jak in pro

BOGGY E36 - 2005-12-18, 15:07

jeśli lampy nie są przystosowane do 100W to jak założysz 100 to będzie żle i słabiej świecić,lampa wtedy nie nadąża odprowadzać ciepła i spróbuj wtedy dotknąć przewodów przy żarówce(parzą) a i kostki mogą się topić
miałem tak
założyłam normalne (55/60 50%więcej światła) i też jakoś świeciły niżej,dopiero jak zdiołem brewki zaczeły świecić normalnie.

KotSylwester - 2006-02-18, 17:55

Pisałem już o tym ze miałem wiele samochodów i dużo podróżowałem po Polsce, również po zmroku. Wg mnie najlepsze światła jakie miałem to e34 93r. Światła były wymieniane bo wyglądały jak nowe. czyściutkie soczeweczki. żarówki 55W, sprawdzałem bo świeciły tak super że myślałem że to setki.

Obecnie szukam szkieł do e30 BOSCH, bo mam BRUDNE, zmatowione, porysowane od kamieni.. w końcu mają 19lat...na dodatek jedna dostałą kamieniem, gdzieś na trasie do Gdańska...