| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - przygasanie swiatel
pudzian - 2005-12-08, 16:09 Temat postu: przygasanie swiatel elo jak w temacie mam takie pytanko czy to wina alternatora zauwazylem ze jak jezdze szczegolnie rano jak jest cimno to przygasa mi podswietlanie zegarow,oraz kokpitu,i jednoczesnie swiatla przygasaja doslownie na chwile a dzieje sie to szczegolnie jak jade na dlugich pozdro a beta to m40
duchPW - 2005-12-08, 16:24
prędzej akumulator masz słaby
pudzian - 2005-12-08, 16:33
no akumulator to klasyfikuje sie do wymiany
center - 2005-12-08, 18:30
sluchaj mam bardzo podobny problem ale znalalem jego rozwiazanie..
bo mi na wolnych tak jakby mniej ladowal, w granicach 11.5-12, dopiero jak dostanie powyzej 3 tys obrotow, nawet jak mu tak strzele na postoju to zaczyna walic okolo 14 i trzyma sie juz tak nawet na niskich, moze masz podobnie..
prosta rzecz, miernik w dlon, podlacz pod aku i sprawdz ile laduje po rozruchu bez gazowania, jak malo to sprawdz czy jak depniesz to sie zmieni..no i aku to 2 rzecz
RoboCop - 2005-12-08, 19:49
| pudzian napisa³/a: | no akumulator to klasyfikuje sie do wymiany |
sam sobie odpowiedziałeś na pytanie...
pudzian - 2005-12-08, 19:55
to jeszzce zapytam wtym temacie jakie firmy polecacie akumulatorow i jaka moc do m40
BOGGY E36 - 2005-12-08, 20:05
tylko raczej akumulator służy przy rozruchu,póżniej nawet możesz zdjąc klemę i auto będzie chodzić,no i dobre ładowanie,mam podobnie i muszę wymienić REGULATOR NAPIĘCIA w alternatorze (koszt ok 60zł)jak masz jakieś dodatkowe odbiorniki typu wzmaki itd polecam o wiekszej mocy doładowania.
POZDRAWIAM
pudzian - 2005-12-08, 20:10
tez mi sie tak wydaje ze to wina alternatora nio ale akumulator i tak do wyzucenia tak wiec czekan na info na temat akumulatora jak firma i moc pozdro
Vindevil - 2005-12-08, 22:12
Czysta sprawa fizyki panowie ....
Jak akumulator jest szmelc to pobiera więcej prądu na ładowanie , więc przy niskich obrotach silnika alternator ma około 60 % sprawności i dlatego wasze ładowanie jest tak niskie . Najprostszym sposobe obadania sprawy jest sprawdzić go na galwanometrze w najbliższej stacji obsługi akumulatorów .
Nie radzę ściągać klemy z akumulatora przy odpalonym samochodzie !!!
NAPIĘCIE ROŚNIE DO 18,8 V !!!
rogaś318 - 2005-12-08, 22:33
aku?
polecam hoppecke czy jakos tak..
ale z doswiadczenia wiem, ze dobry jest tez banner.
a nasz poczciwy zap tez daje rade.
mysle ze 55ah wystarczy..
RoboCop - 2005-12-09, 07:11
pudzian jak pojedziesz do sklepu z akumulatorami, to oni
napewno Ci polecą coś konkretnego (Hoppeck i Varta- są napewno dobre)- i przy okazji zmierzą prąd ładowania i to w jakim stanie jest ten aku który masz... nie kupuj na giełdach czy w supermarketach, tylko w porządnym dużym składzie, specjalizujacym się w akumulatorach...
Lord Lukasz - 2005-12-09, 11:34
MI kiedyś w nocy umarł cały prąd w aucie, wszystko przestało dzialać, swiatła, całe elektryka w aucie, no wszystko nie działało. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że auto jechało i silnik chodził normalnie Samo sie zapsuło i samo sie naprawiło i do dzisiaj nie wiem o co chodziło.
Pasek od alternatora jak jest stary lub ma luz może sie ślizgać, warto go tez wymienić lub sprawdzić czy nie jest luźny. do m40 zalecana jest chyba bateryjka 50mAh
Bruner - 2005-12-09, 11:38
| RoboCop napisa³/a: | pudzian jak pojedziesz do sklepu z akumulatorami, to oni
napewno Ci polecÄ… coÅ› konkretnego |
Z tym doradzaniem przez sprzedawcow to bym byl ostrozny - pare lat w handlu pracowalem wiec wiem cos na ten temat. Nie slucham co mowi sprzedawca od czasu jak kumpel sprzedal pierwszy w zyciu autoalarm o ktorym nie mial zielonego pojecia, a nawijal o nim chyba z 10 minut Klient wiedzial na ten temat jeszcze mnej, wiec wzial scierwo ktore lezalo od roku i nikt tego nie chcial kupic.
RoboCop - 2005-12-09, 12:02
Bruner zgodzę się z Tobą, dlatego warto jechać do sprawdzonego sklepu...
wielkość akumulatora jest łatwa do swierdzenia - są odpowiednie tabele i już...
ja kupuje baterie w dużej hurtowni - maja tam kilkaset aku na miejscu,więc mogę sobie zawsze wybrać z iluś marek
i nawet do głowy by mi nie przyszło, że dałbym sobie wcisnąć coś co mi nie będzie pasowało...
stronka ZAP Piastów:
http://www.zap.pl/?lang=pl
a tu wyszukiwarka z Varty:
http://www.varta-automoti...?loc=1134125699
Deyna - 2005-12-10, 10:42
Akumulatory ZAP - fakt, są dobre, w końcu kiedyśrobili je tylko dla woja
Ze swojej strony mogę polecić jeszcze czeską firmę AKUMA - miałem w kilku samochodach i przez parę lat sprzedałem trochę tych akumulatorów.
To bardzo dobra inwestycja w przeciweństwie do np. Boscha, które sądość awaryjne.
lokop e30 320i - 2005-12-10, 17:33
U mie tez swiatelka przygasaja. Mam niespelna 10miesiaczny aku i nowy regulator napiecia. Niestety na starym aku i regulatorze bylo to samo a wiec czeski film.
henry - 2005-12-10, 18:20 Temat postu: światła Witam ! Nie sądzę ,że to czeski film. Przyczyną jest wzrost rezystancji przejścia wszystkich mozliwych złączek ,którymi zasilane sa światła. Da się to usunąć ale żmudną metodą dotarcia do kazdej złączki po drodze, i oczyszczenie jej nawet prze napsikanie jakiegos WD czy podobnego srodka. Tylko koomu by sie chcialo to robić???
Ale naprawde jest to jedyne wytłumaczenie skoro akumulator i regulator są nowe , a były to faktycznie pierwsze "podejrzane" elementy. No i wszelkie "niesmiertelne" masy - te połączenia musza byc naprawdę pewne (mówimy w tym przypadku o tych masach do reflektorów).....Pozdrawiam - henry
|
|