| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Popychacze w M40B16 a cisnienie oleju
yoshi - 2005-12-08, 10:26 Temat postu: Popychacze w M40B16 a cisnienie oleju Witam
Czy uszkodzone popychacze w głowicy M40 moga powodowac braki w cisnieniu oleju
Druga sprawa czy trzeba zciagac glowice by je wymienic
I jaki mniej wiecej czas na to potrzeba
Vindevil - 2005-12-08, 11:40
To może się wiązać z uszkodzonymi popychaczami , ale jest mało informacji podanych przez Ciebie co do stany silnika :
ile ma przejechane , czy klekocze , może bierze olej lub z rury podaje siwy dym .
Ogólnie przyjęte jest że jak silnik nie ma ciśnienia to ma uszkodzone panewki główne lub korbowe.
yoshi - 2005-12-08, 11:44
pali normaniel, pracuje rowno w calym zakresie obrotow.
klekocze straszliwie i na 100% popychacze sa uszkodzone, ale swieci sie tez konewka mimo iz olej jest wiec jak to sa panewey to wywalami silnior i wkladam M42 albo M20 ale jak tylko popychacze to jeszcze posmigam
auto nie pali oleju i tez sie nie "poci" silniczek jest czysty przebieg 237tys
burgund - 2005-12-08, 15:02
Przy wymianie popychaczy głowicy sie nie ściąga, trwa to około 1,5 -2 godz. Przynajmniej mi tyle zajęło a za dużej praktyki nie mam..
Pozatym jeżeli mocno klekocze to na bank juz masz wytarte koniki i wałek..
U mnie też sie zapalała kontrolka oleju na wolnych obrotach, w sam naprawiam pisze ze taki objaw nie jest groźny przy mocno rozgrzanym oleju. Można ewentulanie wymienić czujnik ciśnienia oleju na poczatek..
laz--e30 - 2005-12-08, 20:35
witam.jak olej świeci cały czas to może nie być ciśnienia oleju,popychacze się nie napełniają tak jak powinny i hałasują.pozdro .no i przy okazji zarżniesz silnik jak niema dobrego smarowania!!
Vindevil - 2005-12-08, 22:07
Trudno określić czy jest uszkodzony jeden popychacz , czy wszystkie , bo jak zaczyna klekotać to żywcem młuckarnia. Popychaczę są tak skonstruowane aby przy zużyciu nie wypuszczały oleju , ale....
Faktem jest że jak konewa się świeci to z regóły znaczy koniec silnika . Jest jeszcze jeden aspekt sprawy - pompa oleju nedomaga . W stacji diagnostycznej (dobrej) zrobić pomiar.
|
|