BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - czyszczenie felg

Bruner - 2005-12-03, 17:14
Temat postu: czyszczenie felg
Macie jakies sprawdzone srodki, narzedzia i patenty na czyszczenie felg? Dzis mi sie zachcialo czyscic moje BBS-y i stwierdzilem ze to masakra, w takim tempie do nowego roku ich nie skoncze. Narazie robie to tak zeby wygladaly lepiej niz z fabryki :wink: czyli zadnego pylku ani kropeczki po klockach czy od smoly, ale jak tak dalej pojdzie to dam sobie spokoj - rak nie czuje a zrobilem dopiero moze 10 cm (po obwodzie) jednej felgi :? Wyprobowalem juz wszystko co mi wpadlo w rece - spray do czyszczenia felg juz wylecial za okno - nic nie warty, narazie najlepsze efekty daje pasta do rak (bardzo dobra zreszta) i szczoteczka do zebow w zakamarkach, ale itak idzie slabo. .
KORDI - 2005-12-03, 19:13

Jest taki preparat tylko nie pamiętam jak sie nazywa,do czyszczenia silników(w takiej butelce jak płyny do mycia okien).Nie wycześci Ci to idealnie felgi,ale zmywa baaardzo dobrze osad z klocków i itp.,tak że dużo szybciej sie czyści reszte.... .A i czyszczenie tym to pikus,bo tylko pryskasz,czekasz 10 min i spłukujesz wodą..... :D
RoboCop - 2005-12-03, 19:20

kwas z akumulatora (jaki to siarkowy - nie pamietam :oops: ) - zmyje Ci cały syf z felgi...
pzdr

duchPW - 2005-12-03, 19:57

na stacji benzynowej (ja kupiłem na BP) można dostać szczotki do felg szprychowych - w kształcie stożka

spryskałem felgi wodą, przetarłem powierzchownie szczotą, a potem spsikałem preparatem do czyszczenia felg i tak zostawiłem na ok. 5 minut
potem wszystko odeszło i felgi były czyściutkie... po 200-300 km przód znów był cały obsypany sproszkowanymi klockami :lol:

RoboCop - 2005-12-03, 20:07

widocznie miałeś słabo zaszczurzone - na mocno zaniedbane koła tylko kwas :lol: uwaga na BHP, zresztą te środki o których piszecie też są na bazie kwasu, dlatego z nimi też trzeba uważać...
TONY H. - 2005-12-03, 20:24

Ja swoje mylem w PNAUFF czy jakos tak. Oni sie zajmuja wymiana oponek itp.... Po tym czyszczeniu wyglądały jak nówki. Ale jakiego środka używają nie pytałem :lol:
jaras87 - 2005-12-03, 20:33

taki srodek zdaje sie zwie sie "K2" :) uzywałem tego zp owodzneiem do czyszczeni silnika w 126p podczas remontu ...
--==maly==-- - 2005-12-03, 22:26

Ten płyn z K2 do mycia silników nazywa się ARVA ale na myjniach bezdotykowych maja lepsze środki do mieszania z wodą. Spryskujesz i pod ciśnieniem wszystko zchodzi jak bardziej zabrudzone to przetrzeć leciutko wystarczy.
MrKrYH_e34 - 2005-12-04, 10:23

Plyn do mycia silnikow jest bardzo dobry robi go firma FULAR nie wiem jak sie nazywa koszt ok 18 zl .. chyba 0,7 l na orlenie chyba jest, bardzo dobry psikasz po kilku minutach splukujesz i lalunia pozdro
Marcin - 2005-12-04, 11:50

jaras87 napisa³/a:
taki srodek zdaje sie zwie sie "K2" :) uzywałem tego zp owodzneiem do czyszczeni silnika w 126p podczas remontu ...

Ten srodek to K2 ARVA. Uzywam do silnika i jest super a butlka kosztuje 7pln.

Bruner uszy do gory, pierwsze mycie po tylu latach bedzie trudne (hmmm moze lepiej oddac do lakierowania) ale kazde nastepne to jakis plyn, myjka cisnieniowa i bedzie GIT. Najwazniejsze aby BBS myc czesto bo jak brud juz siadzie w tych zakamarkach to jest niedobrze.

HyenoX M42B18 - 2005-12-04, 13:17

witam,

polecam ALU CLEANER firmy DREUMEX, uwazac bo az szczypie w nozdrza podczas czyszczenia taki jest zrÄ…cy

Bruner - 2005-12-05, 23:11

Ok dzieki za rady, wyprobuje jeszcze ktorys z tych srodkow. Przy okazji jeszcze jedno pytanko. Patrze sobie na ta jedna pieknie lsniaca felge ktora po dlugim i krwawym boju udalo mi sie wyczyscic (wyglada na to ze od nowosci takiego gruntownego szorowania nie przeszly i stwierdzilem ze chyba jednak uzyje jakiegos wspomagacza) i napalam sie na polerke, na poczatek samych rantow, zobaczymy jak bedzie szlo. Jak wtedy wyglada sprawa czyszczenia? Wiem ze podstawa to nie dac przyrosnac brudowi, ale czasem sie moze zdazyc, co wtedy? Kazda chemia odpada, tylko reczna robota zostaje, czy sa srodki ktore nie zaszkodza wypolerowanemu aluminium?
IPLO - 2005-12-06, 17:44
Temat postu: yo
wczoraj zkonczylem polerowac moja rozpurke i pokrywe zaworow czas dzialania jakies 5h oczywiscie lustro jak bede mial foty to wstawie albo ci wysle jak bedzie ci sie widziec to ci zdradze prosty i tani sposob na lutro a po nowym roku biore sie za fele to bedzie :shock: ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 8) ----------------a tu jest efekt koncowy ------------------------------ :twisted: :twisted: ----------------------------------------jezeli ktos chcze dokladniejsze instrukcje do na meeila pisac.--------------------------------ps. w akcij teraz mam felgi i oczywiscie w palnach sa inne rzeczy np.pokrywa termostatu ,alternator itd. :D
MARTINEZ - 2005-12-06, 19:10

szczotka,pasta kubek zimnej wody :D :D :D :D :D :D

a tak na powaznie to ja swoje myłem na myjce cisnieniowej zakladajac specjalna koncowke do mycia felg itp i umyly sie naprawde bardzo ladnie i przy małym wysilku :lol:

cinek_sw - 2005-12-06, 20:35
Temat postu: Re: yo
IPLO napisa³/a:
wczoraj zkonczylem polerowac moja rozpurke i pokrywe zaworow czas dzialania jakies 5h oczywiscie lustro jak bede mial foty to wstawie albo ci wysle jak bedzie ci sie widziec to ci zdradze prosty i tani sposob na lutro a po nowym roku biore sie za fele to bedzie :shock:

ja też kce na PW przepis na ładną pokrywkę :D :D plissss IPOL :wink:

korzuch - 2005-12-06, 20:41

yo!
Brachol pisał ze cos takiego sie stosuje
http://cgi.ebay.de/Louis-...1QQcmdZViewItem
ale niemoge tego znaeźc w polszy :shock:
pozdro