BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Temperatura silnika przy wl. ogrzewaniu

osd - 2005-11-28, 19:17
Temat postu: Temperatura silnika przy wl. ogrzewaniu
Witam,

chcialem sie dowiedziec czy inni uzytkownicy 316 M40 maja tak jak ja, czy to wogle jest normalne.
A mianowicie: odpalam silnik, grzeje sie normalnie temperatura do polowy, wskaznik osiaga polowe i tak sie utrzymuje, ale kiedy wlacze ogrzewanie kabiny, chocby podniose je o 1 lub 2 kreski to temp silnika spada az do niebieskiego pola. Nie wiem czy to mam znaczenie ale mam klime i ten panel z malymi kolkami do regulacji.

Czy to jest normalne ?

mocry - 2005-11-28, 23:00

No to masz cos nie tak chyba :roll: Ja mam w prawdzie m20 ale po rozgrzaniu i wlaczeniu dmuchawy wskaznik dalej stoi w pionie. Chyba, ze wlacze na maxa to minimalnie idzie w lewo.

PS Chyba, ze to u mnie jest cos nie tak :D

Scigany - 2005-11-28, 23:05
Temat postu: Re: Temperatura silnika przy wl. ogrzewaniu
osd napisa/a:
Witam,

chcialem sie dowiedziec czy inni uzytkownicy 316 M40 maja tak jak ja, czy to wogle jest normalne.
A mianowicie: odpalam silnik, grzeje sie normalnie temperatura do polowy, wskaznik osiaga polowe i tak sie utrzymuje, ale kiedy wlacze ogrzewanie kabiny, chocby podniose je o 1 lub 2 kreski to temp silnika spada az do niebieskiego pola. Nie wiem czy to mam znaczenie ale mam klime i ten panel z malymi kolkami do regulacji.

Czy to jest normalne ?

tez mam M40 i tak nie mam

Benek_Gliwice - 2005-11-29, 08:34
Temat postu: Re: Temperatura silnika przy wl. ogrzewaniu
osd napisa/a:
Witam,

Czy to jest normalne ?

W momencie włączenia ogrzewania dopuszczasz do układu chłodzenia zimny płyn chłodzący do tej pory odcięty w nagrzewnicy - może więc nastąpic nawet dość znaczący spadek temperatury na wskaźniku. Po pewnym czasie wszystko jednak powino powrócić do normy i temperatura powinna się ustabilizować na sensownym poziomie ...
Nigdy jednak w zimie wskazówka nie dochodzi mi do pionu (chyba, że podczas jazdy w mieście). Walczylem z tym w zeszłym sezonie, sprawdziłem termostat, pompę wodną, przepłukałem układ chłodzenia, zmieniłem płyn, ... i nic. Może taka uroda m40b16?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Frycek - 2005-11-29, 10:07

Mialem tak w poprzedniej i teraz tez tak mam. W poprzedniej zmienilem termostat i pomoglo. Byl caly czas otwarty przez co stale niedogrzany. Zacznij od tego bo w zime pali duzo wiecej jak jest silnik niedogrzany. Koszt takowego to 30-40zl. One działaja na zasadzie spreżyny ktora pod wplywem ciepla zweza sie czy tam odwrotnie i otwiera sie. czesto sie zawieszaja np. od jeżdżenia z woda w ukladzie chlodniczym i to zazwyczaj w pozycji otwartej.
Pozdrawiam serdecznie.

Benek_Gliwice - 2005-11-29, 11:17

Ja sprawdzałem termostat i otwierał się we właściwym momencie bez zacięć itp. problemów. Zakładałem nawet taki otwierający się w troszkę wyższej temperaturze i nic ...
To nie wina termostatu.

BOGGY E36 - 2005-11-29, 12:43

ODPOWIETRZ UKŁAD CHŁODZĄCY !! !
Benek_Gliwice - 2005-11-29, 13:42

Nie wiem czy do mnie było to hasło o odpowietrzeniu ...
Jeżeli do mnie to odpowiem równie dosadnie:

ODPOWIETRZONY !! !

osd - 2005-11-29, 18:58

Hmm,
powiem ze mi sie dogrzewa... wskazowka dochodzi do polowy.
Wiem ze jak otworze grzanie to zimny plyn wpada... ale jak on wpadnie to temperatura schodzi az do niebieskiego pola... i zanim osiagnie polowe to trwa to bardzo dlugo tak jakby silnik nie mogl nagrzac i siebie i wnetrza.

Co do odpowietrzenia: odpowietrza sie gorze chlodnicy i gdzies jeszcze, czy to wszystkie punkty odpowietrzenia w m40 ?

Chyba jak bede zmienial pasek rozrzadu to zmienie termostat, bo strasznie to denerwuje ze przekrece sobie grzanie o 2 kreseczki w gore a za minute silnik juz zimny. Jak grzanie wylacze to za chwilke juz jest w dobra temp, ale jak mam grzanie ciagle wlaczone to musze naprawde spory kawal przejechac zeby doszlo do pionu, czasem nawet 20 - 30 min jazdy po miescie nie wystarczy.

A swoja droga to dziwne jest to iz temperatura bez wlaczonego grzania dochodzi do polowy, czy z zepsutym termostatem tez by tak bylo ?? ?

BOGGY E36 - 2005-11-29, 20:45

zepsuty termo.powoduje tylko to że płyn od razu idzie na chłodnice lub wogóle tam nie idzię
jeżeli idzie od razu:będziesz miał nie dogrzany
jeżeli wogle nie idzie:będzię się nagrzewał normalnie ale jak się nagrzeję to będzie się przegrzewał.

ale z tym objawem co opisujesz raczej nie ma nic wspólnego.

osd - 2005-11-29, 21:13

Ehh, bardzo to dziwne,

jak nie ruszam grzania to wszystko jest ok temp na srodku , a tylko troszke wlacze i wskaznik idzie na niebieskie... nie mowie jak podkrece grzanie na maxa to juz wogle szkoda gadac :/

Jesli moga to niech sie wypowiedza jeszcze inne osoby co maja motor m40 ... bo jesli to norma to zostawie to w spokoju .

pablo022 - 2005-11-29, 21:34

witam

w moiej e36 mam podobny problem jeszcze tydzien temu bylo oki,temp po paru minutach byla na "niebieskim" i juz dmuchalo cieplem,a po nastepnych paru minutach byla na "polowie" i wogole igla

a teraz przejade 15km i jest max 1/4 temp co za tym idzie auto slabo dmucha cieplem ;(

nie wiem o co chodzi!!

dolalem plynu chlodzacego,ale nie zabardzo cos sie zmienilo ;(

duchX - 2005-11-29, 21:40

widocznie zrobilo sie bardziej mrozno na zewnatrz i termostat juz nie trzyma chyba nadszedl czas na wymiane !! !!!

PS do autora postu tylko pytanie ?? ??? czy odpowietrzales uklad chlodzenia przy przelaczonym pokretle na nawiew cieplego powietrza ?? ??

osd - 2005-11-29, 23:10

W tym rzecz ze juz nie pamietam kiedy odpowietrzalem.

A co do odpowietrzania to rozumie ze musze wlaczyc ogrzewanie zeby woda szla tez przez nagrzewnice, a czy silnik musi byc tez goracy, tzn musi poscic wode na chlodnice ?? i czy oprocz srobki na chlodnicy jest gdzies jeszcze inna srobka do odpowietrzania ??

I czy to prawda ze sa rozne termostaty .. cieply, goracy .. czy cos takiego ??

Cytat:
widocznie zrobilo sie bardziej mrozno na zewnatrz i termostat juz nie trzyma chyba nadszedl czas na wymiane !! !!!

a czy to mozliwe ze przy uszkodzonym termostacie , silnik grzeje sie dobrze, tzn wskazowka dochodzi do polowy, a jak stoje w korkach to sie takze nie przegrzewa ??

Bruner - 2005-11-29, 23:20

Musisz wlaczyc ogrzewanie i silnik musi byc rozgrzany.
Sa termostaty o roznej temperaturze pelnego otwarcia. Ale najlepiej nie kombinuj tylko zaloz taki jak fabryka przykazala.

osd - 2005-11-29, 23:23

A co z odpowietrznikami ?? jest tylko jeden na chlodnicy czy sa tez inne ??
Benek_Gliwice - 2005-11-30, 08:35

W m40 masz 2 odpowietrzniki - jeden jest na chłodnicy a drugi na obudowie termostatu.
duchX - 2005-11-30, 08:43

odpowietrzaj tym na chlodnicy jesli nie mozesz znalezc innego moze to potrwac troszke dluzej ale zawsze sie da odpowietrzyc
osd - 2005-11-30, 16:46

Wiec dzisiaj doszlem do wniosku ze chyba niestety moj M40 tak ma :( i troche mnie to smuci.

Dzisiaj zapalilem zimny silnik i czekalem kiedy otworzy termostat na maxa ... i w sumie otworzyl w dobrym momencie, wksazowka dochodzila do srodka... czyli termostat chyba ok :/ . Potem odpowietrzalem, choc raczje powitrza nie bylo w ukladzie. Ale dalej jest to samo, jak juz wkrece ogrzewanie na maxa to wskaznim temperatury u kilka sekund jest na niebieskim.

Coz mowi sie trudno, dzieki wszystkim za pomoc :) .

Pozdro