BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - pompa paliwa wskaźnik paliwa wymiana LPG e30 m40

marweg - 2005-11-27, 21:20
Temat postu: pompa paliwa wskaźnik paliwa wymiana LPG e30 m40
Witam wszystkich jestem nowym nie znalazłem tego w innych linkach i mam 1 problem i 1 pytanie.
Wymieniłem pompę ( padła mi) zakupiłem nową ale nie orginalną i mam teraz problem wracałem z nową pompą i widzę że w czasie jazdy podnosi mi się wskaźni poziomu paliwa ( mam go coraz więcej :) ) jadąc na gazie. Podobno ta pompa jest dobra do BMW5 i tak sobie kombinuję czy wydajność tej pompy jest tak duża, że w baku podnosi mi wskaźnik paliwa przez chyba nadciśnienie. Jak to wyeliminować czy może regulować to regulatorem ciśnienia??
I pytanie czy jeśli odłączę pompę paliwa ( mam taki wynalazek zamontowany ale aby złodziej nie mógł włączyć silnika) wszytko jest manualne czy czegoś nie z chrzanię w silniku np czy zatrę wtryskiwaczy albo czegoś innego??
Od momentu zakupu miałem już wystarczająco dużo wydatków ( od maja 2005) wymiana głowicy, wymiana pompy paliwa, problemy z LPG, wymiana wisko.
Proszę pomóżcie
Pozdrawiam serdecznie
Marcin

czaja - 2005-11-27, 21:31

no to tak. Co do pompy to nie trzeba sie sugerować do czego o na jest, czy do bmw 5 czy 7 czy forda,opla czy czegoś innego (mówie o pompie zewnętrznej),ważna jest wydajność. Nie może być zbyt mała. Zbyt duża owszem, przecież po to masz regulator na listwie aby utrzymywał nominalne ciśnie a przeszte "ouszczał" z powrotem.

Pompe możesz odłączyć , nic jej nie bedzie, w momencie jazdy na lpg, wtryski PB nie pracują.

marweg - 2005-11-27, 21:37
Temat postu: dot pompy i wskaźnika
dzięki ale powiedz mi czy jest to regulowane automatycznie czy muszę to zrobić samemu tą regulację i ja kto się ma do tego wskaźnika poziomu paliwa co o tym sądzisz??
czaja - 2005-11-27, 21:43

regulator na listwie wtryskowej nic do tego nie ma. Wskaźnik paliwa jest podłaczony bezpośredni pod pływak który znajduje sie w zbiorniku (w smoku tzw). może pływak własnie szwankuje. Niemożliwe jest aby w zbiorniku tworzyło sie ciśnienie i pływak pod jego wpływem podnosił :) .

Wyciągnij pływak i zobacz czy nie uszkodziło sie coś przy nim.

marweg - 2005-11-27, 21:47

ale wg Ciebie było by najlepiej odłączać pompę paliwa po przełączeniu na gaz dla zwiększenia jej żywotności ?? Czy nie??
czaja - 2005-11-27, 21:52

tak. Jak ktoś montuje gaz(kupuje auto zagazowane) to raczej zaklada że chce wyłącznie na gazie jeździć( z małymi przebiegami na Pb aby nie "zastał sie: układ paliwowy). Zakładając że przejeżdzamy 30tys rocznie, można szybko uzmysłowić ile godzin ona niepotrzebnie chodzi. Tak z Mojego punktu widzenia
marweg - 2005-11-27, 22:04

no to dziękuję Ci bardzo za poradę i będę ją wyłączał w czasie jazdy na gazie i faktycznie sprawdzę czy coś się nie stało na tym pływaku w tą sobotę to robiłem. A powiedz mi jeszcze jedno na koszyczku ( tym filtrze) przy pompie paliwa miałem pod spodem dziurkę i nie wiem czy to było fabrycznie czy się przetarło w każdym razie ja to zakleiłem. Chyba tej dziurki tam być nie powinno co? Trochę laik ze mnie ale do tej pory jeździłem subaru i na nim się znałem. A tu jestem new :)
czaja - 2005-11-27, 22:12

http://www.realoem.com/bm...171&hg=16&fg=15 nie bardzo wiem jaką dziurke Tobie chodzi , dla ułatwienia wklejam link do ETK
marweg - 2005-11-27, 22:28

ok tyle że to jest pompa zewnętrzna w wewnętrznej ( w baku ) przy króćcu ssawnym jest zamocowany taki koszyczek który jest I stopniem filtracji to jest to przy pompie nr 10 na samym dole
http://www.realoem.com/bm...043&hg=16&fg=05

BOGGY E36 - 2005-11-28, 11:30

a przed zaklejeniem dziórki było dobrze???jak tak to najprościej zrobisz jak ją odkleisz i zobaczysz,kiedyś też lubiłem "przedabrzać"różne sprawy co wydawały mi się dziwne i nie fabryczne....ale zawsze wychodziło na to że fabryka miała racje!!! :oops: a jeszcze,element nr 10 należy do pływaka i może własnie zakleiłeś dziurkę podciśnienia(wszystko by wyjaśniało)przez dziurkę dostaje się wacha i podnosi lub opuszcza pływak.
pozdro!

Benek_Gliwice - 2005-11-28, 13:03

W koszu nie powinno być żadnych dziurek! Jak masz coś takiego to jesteś na dobrej drodze do zatarcia pompy paliwa ...
Peet - 2005-11-28, 16:12

Ta rurka nr. 10 to mi się wydaje że to jest rurka powrotna paliwa.
marweg - 2005-11-28, 21:38

Panowie i co ja laik mam o tym myśleć mogę tę pompę wyłączać czy nie, też słyszałem o tych wtryskach może ktoś to zdementować czy też nie.
To z tym koszyczkiem z otworkiem to jak to rozzumieć, bo nawet mi pasuje to o czym pisał BOGGY E36?
Pozdrawiam wszystkich
Mar

czaja - 2005-11-28, 21:51

marweg: Jeżeli chodzi o tą rurke to tak jak Peet- jest to powrót paliwa z listwy wtryskowej. Nie wiem jakim cudem mogłeś to zaślepić :) . Czy ona była odłączona i ze smoka była podłaczona tylko jedna rurka?
marweg - 2005-11-28, 22:06

czaja: nie nie jawiem że jest to jakiś powrót pisałem o koszyczku przez który jest zasasysane paliwo do pompy to on miał na styku bak koszyczek otwór. I powiedz mi bo z tego co piszesz to pompa powinna chodzic cały czas aby chłodzić wtryski dobrze myślę ?? ZLE MYŚLISZ
Goliat - 2005-11-28, 22:43

To ja powiem tak prosze mi tu poszukac pompy paliwa bo jakos nie widze lub nie umiem :arrow: http://www.realoem.com/bm...pid=47293&hg=16

Gdzie ona jest :?:

marweg - 2005-11-28, 22:53

goliat: http://www.realoem.com/bm...058&hg=16&fg=05 obok 10 w dół jakieś 0,5cm to ona :)
Goliat - 2005-11-28, 23:19

marweg napisa/a:
goliat: http://www.realoem.com/bm...058&hg=16&fg=05 obok 10 w dół jakieś 0,5cm to ona :)

Przepraszam bardzo mam takie male pytanko :?: Ganiałem specjalnie do samochodu, podnioslem siedzenie i co widze nic nie widze tylko wykladzina i troszke smieci. Pytanie jak sie do niej dostac :?: Ciac wykładzine a moze trzeba bak wyciagac :?:

A co do pompy to jak wymienie to ja zrobie OFF jak bedzie pracowal na LPG bo tylko na darmo gania paliwo po ukladzie i sie zuzywa, a wtryski chlodza sie jak sie jezdzi na Pb.

marweg - 2005-11-28, 23:24

to goliat: jeśli nie masz pod kanapą od strony pasażera to prawdopodobnie masz przy progu ale na ten temat nic nie wiem.
BOGGY E36 - 2005-11-29, 12:28

nie trzeba tego rozumieć,
po prostu odklej dziurkę i sprawdz!

SĄ NA TYM ŚWIECIE RZECZY O KTÓRYCH NAWET FILOZOFOM SIĘ NIE ŚNIŁO !! ! :wink: