| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Otwieranie auta - padł akumulator
Qba - 2005-11-23, 10:48 Temat postu: Otwieranie auta - padł akumulator jak w temacie padł akumulator zamki mechanicznie nie działają tylko na centralny. Jak podepne kablami do innego samochodu to pewnie dzwi otworze a wtedy wyciagne akumulator i go podładuje. Moze uda sie komus jakies zdjecie zrobic albo na jakiejs fotce zaznaczyc A jesli ma ktos inny pomysł to bardzo prosze
pozdrawiam
Przemass - 2005-11-23, 11:38
nie mozesz otworzyć mechanicznie zamka, nie gadaj u mnie działa i raz też tak miałem i dałem rady hmmmm
niech sie wypowie ktoÅ› od e34
kubus - 2005-11-23, 12:47
bagażnik otworzysz kluczykiem nawet jak wyladuje sie akumulator!!! jak juz otworzysz bagażnik to rozbierz lampę i do kabla "+" od pozycji podepnij inne aku (tak jak odpalasz pokablach autko) poczekaj jakies 5min niech potencjał sie wyrówna i centralny powinien zadziałać
Benek_Gliwice - 2005-11-23, 14:43
| kubus napisa³/a: | bagażnik otworzysz kluczykiem nawet jak wyladuje sie akumulator!!! jak juz otworzysz bagażnik to rozbierz lampÄ™ i do kabla "+" od pozycji podepnij inne aku (tak jak odpalasz pokablach autko) poczekaj jakies 5min niech potencjaÅ‚ sie wyrówna i centralny powinien zadziaÅ‚ać |
Pomysł podpięcia zasilania z zewnątrz jest słuszny i godny polecenia. Cały jednak dowcip polega na tym, że w takim wykonaniu jak opisujesz niewykonalny!!!
Po pierwsze musisz podłączyć oba bieguny akumulatora (+ i -) bo inaczej nic z tego nie będzie.
Drugi problem polega na tym, że napięcie z zewnątrz musi dotrzeć do całego układu zasilania samochodu - a tego nie zrobisz podłączając się pod lamp pozycyjnych (one są po wyłączniku odcinającym plus!). No chyba, że zostawileś włączone światła pozycyjne ...
Dobrym pomysłem natomiast wydaje się być wyciągnięcie do bagażnika dodatkowego gniazda zasilania zasilanego bez wyłacznika i przed stacyjką (są takie uniwersalne gniazdka do zamntowania w samochodach). Można je wykorzystywać codziennie np. jako zasilanie lodówki turystycznej na browara
W sytuacji opisywanej wystarczy podłączyć do tego gniazda zewnętrzny akumulator i nie ma problemu z wejściem do samochodu. Zewnetrzne źródełko przyda się też jak ktoś nie lubi rozkodowywać radia po każdym odpięciu akumulatora - będzie miał źródełko podtrzymujące pamięc ...
sebo - 2005-11-23, 14:51
nie wiem jak spod wyglada w e34 ale sprubuj podpiac chocby prostownik czy cokolwiek co ma 12 vdc pod srube zasilania rozrusznika
Peet - 2005-11-23, 15:27
Ja bym podłączył aku pod światełko oświetlenia bagażnika. Jest przecież sposób na otworzenie drzwi jak nie działa centralny, od strony pasażera przekręcasz kluczyk, trzeba pokonać pewien opór i po sprawie.
MrKrYH_e34 - 2005-11-23, 16:46
ZNAM TO Z ZYCIA wiec idziesz do drzwi pasazera wkladasz kluczyk przekrecasz go ale trzymasz klamke w gorze ! i wtedy cyngiel ci sie podnosci i je otwierasz .. ale TYLKO PRAWE PRZEDNIE DRZWI !
MrKrYH_e34 - 2005-11-23, 16:50
aha i nie czaruj z zadnym ladowaniem czy cos tam przez kufer bo to nie ma sensu ... zrob tak z drzwiami a zobaczysz ze zadziala nie dzieqj wkoncu musimy sobie pomagac pozdro ..
kubus - 2005-11-23, 17:37
| Benek_Gliwice napisa³/a: | | kubus napisa³/a: | bagażnik otworzysz kluczykiem nawet jak wyladuje sie akumulator!!! jak juz otworzysz bagażnik to rozbierz lampÄ™ i do kabla "+" od pozycji podepnij inne aku (tak jak odpalasz pokablach autko) poczekaj jakies 5min niech potencjaÅ‚ sie wyrówna i centralny powinien zadziaÅ‚ać |
Pomysł podpięcia zasilania z zewnątrz jest słuszny i godny polecenia. Cały jednak dowcip polega na tym, że w takim wykonaniu jak opisujesz niewykonalny!!!
Po pierwsze musisz podłączyć oba bieguny akumulatora (+ i -) bo inaczej nic z tego nie będzie.
Drugi problem polega na tym, że napięcie z zewnątrz musi dotrzeć do całego układu zasilania samochodu - a tego nie zrobisz podłączając się pod lamp pozycyjnych (one są po wyłączniku odcinającym plus!). No chyba, że zostawileś włączone światła pozycyjne ...
Dobrym pomysłem natomiast wydaje się być wyciągnięcie do bagażnika dodatkowego gniazda zasilania zasilanego bez wyłacznika i przed stacyjką (są takie uniwersalne gniazdka do zamntowania w samochodach). Można je wykorzystywać codziennie np. jako zasilanie lodówki turystycznej na browara
W sytuacji opisywanej wystarczy podłączyć do tego gniazda zewnętrzny akumulator i nie ma problemu z wejściem do samochodu. Zewnetrzne źródełko przyda się też jak ktoś nie lubi rozkodowywać radia po każdym odpięciu akumulatora - będzie miał źródełko podtrzymujące pamięc ... |
dokladnie tak jak mowisz - pod światełko od oswietlenia bagaznika.
popaprało mi sie robilem to juz tak dawno i tylko raz w życiu. Jeszcze raz sorki powinno byc swiatełko
Artur C. - 2005-11-23, 20:27
Proszę o nie instruowanie jak otwożyć nasze autka (Maske)bez kluczyka a jak już to proszę słać info na PW. 8)
Cały wątek został zmieniony i prosze nie poprawiać!!!
speed - 2005-11-24, 09:58
No to prawda ja tak juz raz zrobilem odpialem auku pozamykalem wszystki drzwia nastepnego dnia bylem w lekkim szoku ze nic nie dziala .Tak jak pisze MrKrYH_e34 idziesz do prawych przednich drzwi i pociagajac za klamke przekrecasz zamek i sie powinno otworzyc.
Dobra ale teraz niech ktos madry powie mi dlaczego tak jest
Qba - 2005-11-24, 10:40
OK wiec tak rzadne drzwi nie maja zamka tak zrobil poprzedni wlasciciel bo mu sie ponoc włamywali i co chwile zamki wymieniał. Problem został rozwiazany wg zalozonego planu a wiec otworzylem maske od zewnatrz (nie opisuje ze wzgledu na zlodzeji), sposub mnie totalnie zaskoczył, pod macha jest taki specjalny + pod oslonka, podpiolem prostownik po 2 min otworzylem pilotem i po zabawie. Pozdrawiam i dzieki
P.S. w prawych dzwiach jest jakby zamek ale moge tylko zamknąć, otworzyc juz nie, bagaznik zaslepiony
duchX - 2005-11-24, 10:46
o ile dobrze pamietam klamka w gore najpierw zamykasz potem otwierasz i powinno byc ok mialem tak kiedys i mi sie udalo
MrKrYH_e34 - 2005-11-24, 18:36
niop zapomnialem o jeszcze jednym sposobie ... kazdy zamek centralny ma takie cos ze przy np zderzeniu drzwi tzn zamki sie otwieraja jak mamy je zamkniete od srodka ... w wielu modelach wiemy gdzie mamy centralny umieszczony ... wiec .. z mila checia bym to opisal bo nigdy nie tstowalem tego .. ciekawe czy dziala .. pozdro
|
|