BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Rozporka na kielichy

Gohan - 2005-11-17, 22:26
Temat postu: Rozporka na kielichy
Mam pytanie ile moze kosztowac rozporka ? bo na necie nic nie znalazlem tzn znajomy ma i chce mi puscic za 150zl dobra cena czy mam sie targowac ? ;-)

a i najwazniejsze czy rozporka jest uniwersalna do kazdego moelu tzn chodzi mi czy jak on mial w 325i to czy mi bedzie pasowac do 318i model e36 bo widzialem rozporki np ktrore pasuja wg sprzedawcy tylko do danej wersji silnikowej co wg mnie jest troche glupie ale ja rozporki nie mialem nigdy i nie wiem

Menel - 2005-11-17, 22:58

bylo na forum i to okolo tygodnia temu. nie bedzie pasowac z 6 garow do 4 garow w e30.nie wiem jak jest to w e36.
uzyj " szukaj "
cena jest ok wiec nie targuj sie.to nie jest jakas czesc jak amortyzator ze nie zuzyla itd.masz ja juz do konca istnienia.

ps.juz ci znalazlem.zajelo mi to 10 sek.
http://slave.e-edukacja.p...hlight=rozporka
pozdro

slawo - 2005-11-18, 09:22

pomysl ze silniki 4 garowe i 6 garowe sie roznia,dlatego rozporka przebiega inaczej miedzy kielichani, chodzi o to ze z jednej do drugiej nie wlozysz bo bedzie o cos haczyc
popatrz na foto

to jest do 6 garow

korzuch - 2005-11-18, 09:30

yo!
Sławo dopsze godo jeszcze moga byc problemy jezeli masz instalke gazową :!:
pozdro

Lord Lukasz - 2005-11-18, 09:34

Co do cen to zależy to od tego czy to jest właśnie uniwersalna (niepolecam) czy do konkretnego modelu no i czy jest aluminiowa czy też stalowa, czy ma regulacje itp. Tak czy tak jeśli to do bmw to 150zł to niedużo.

Ja mam u siebie 1.8 rozpróke z 6 garów 325 i pasuje bo w końcu kielichy i odstęp między nimi jest taki sam tylko że w 4 garach zawadza troche kopułka, w sumie sie mieści ale odstęp między kopółką a rozpórką jest 5mm

tak to wygląda

adrian e30 - 2005-11-18, 12:16

lukasz a gdfzie ty kupiles ta rozpore??? i ile dales???? szukam czegos takiego i nie wiem gdzie sie za tym obrocic!!!!
Lord Lukasz - 2005-11-18, 12:45

Witam, koleś z forum sprzedawał na częsci e30-tke hartge i mi sie udało zakupić z niej właśnie tą rozpróke, na środku jest blaszka Jacky Auto Sport ale nie jestem na 100% pewny czy to czasem nie jest samoróbka tak zwana. Ale dałem za nią 200zł i pozatym że jest stalowa (myślałem że będzie aluminium) jestem zadowolony.
RoboCop - 2005-11-18, 12:53

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71471455

ten kolo też często wystawia rozpórki do e30....

Piotr_1 - 2005-11-18, 17:22

Moim zdaniem żadna z konstrukcji przedstawionych na zdjęciach nie spełnia swojego zadania nawet w małym stopniu. W ogóle 2 cieńkie rurki to już w ogóle paranoja która nic nie daje. Ma ktoś foty innych rozwiązań? To jest jeszcze w miarę, choć to jeszcze nie to:
http://www.dieselstation....-M3-CSL-017.JPG
(w e30 takie coś oczywiście się nie zmieści)
coś w tym stylu niegłupie:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71726294
to już całkiem całkiem:
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=72509980
Ale generalnie ręce opadają jak się patrzy co jest w sprzedaży

Poza tym BMW nawet w M3 e30 nie stosowało rozpórki górnej, nawet w M3 rallye, które sobie na slickach jeździło na dwóch kołach prawie że

Alpina w e30 też nie stosowała rozpórki, Hartge ma rozpórkę, jedną z bardziej sensownych, schnitzer owszem, ale też taką która raczej wygląda a nie działa

RoboCop - 2005-11-18, 19:04

mam Hartge - zapewniam Cię, że moja działa...
Menel - 2005-11-18, 21:21

sorry ale jak moze rozporka wygladac a nie dzialac? tego nie rozumiem :lol:
Deyna - 2005-11-18, 21:33

Cytat:
rozporki np ktrore pasuja wg sprzedawcy tylko do danej wersji silnikowej co wg mnie jest troche glupie ale ja rozporki nie mialem nigdy i nie wiem

Chodzi tutaj o ułożenie poszczególnych części, układów pod maską - żeby rozpórka o nic nie haczyła...
Cytat:

Moim zdaniem żadna z konstrukcji przedstawionych na zdjęciach nie spełnia swojego zadania nawet w małym stopniu. W ogóle 2 cieńkie rurki to już w ogóle paranoja która nic nie daje.

hm... badania wytrzymałościowe na oko??
A słyszał kolega o operacjach przeróbki plastycznej, materiałach specjalnych itp., albo o rurach cieniowanych ??

E36 nie jest pierwszym, w którym posiadam rozpórke i wierz mi (albo nie...) najprostsze i wręcz prymitywne na oko :) konstrukcje są najbardziej efektywne !!

Pozdrawiam

Piotr_1 - 2005-11-18, 21:35

Cytat:
sorry ale jak moze rozporka wygladac a nie dzialac? tego nie rozumiem

Normalnie! Większość rozpórek to tuningowy kicz, który nie działa w ogóle i nie trzeba być mechanikiem żeby zobaczyć, że to po prostu nie jest w stanie spełniać swojego zadania. To tylko moje zdanie.

Cytat:
hm... badania wytrzymałościowe na oko??
A słyszał kolega o operacjach przeróbki plastycznej, materiałach specjalnych itp., albo o rurach cieniowanych ?? ]

Analizę wytrzymałościową rozpoczyna się od myślenia. Możesz sobie liczyć w nieskończoność i to i tak nie będzie miało sensu. W takim wypadku obliczenia sprawdzające możesz sobie zrobic na samym końcu. Bez rozsądnego projektu "na oko" dalsze etapy nie mają sensu. Poza tym i tak nic nie obliczysz ani nie zasymulujesz, ponieważ nie jesteś w stanie dojść do tego w jaki sposób odkształca się nadwozie, a co za tym idzie jak w danym momencie rozkładają się w nim naprężenia. Mam na myśli również to, że charakterystyka przemieszczeń od sił i momentów nie jest oczywista. A na to wszystko nakłada się problem taki, iż nadwozie pęka jako skutek korozji i zmęczenia a nie jakichś tam jednorazowych przeciążeń.
Dobra mamy tą rozpórkę i co?
Przede wszystkim belka powinna być wykonana 1 rury jak największej średnicy, ale rura to i tak pół biedy, bo problemem są naprężenia które powstają w miejscu najbliżej błotników. Miejsce to powinno być tak skonstruowane, że po przykręceniu do kolumny, na wszystko przy skraju kolumny powinien być przykręcany dodatkowy profil usztywniający o parametrach na zginanie 5x większych i na przykład 2x wyższy niż sama rura. A z tego co widzę w tych wszystkich konstrukcjach, to jest dokładnie odwrotnie.

RoboCop - 2005-11-18, 21:47

jedna funkcja rozpórki, to żeby ładnie wyglądała a druga, żeby auto
było wyraźnie sztywniejsze (u mnie jest więc działa - kupiłem auto bez, po założeniu jest twardziej i sztywniej - kwestie wyglądu pomijam, bo widziałem ładniejsze)

pozdro

Piotr_1 - 2005-11-18, 22:05

Robert :) Wytłumacz mi jeszce jak to wyczuwasz :lol: Przypuszczam że w taki sam sposób jak wyczuwają ludzie dodatkowe 10% mocy po założeniu innego tłumika końcowego
ChriS - 2005-11-18, 22:06

U mnie też działa,a mam z D&W prostą wg. napisu na naklejce dedykowana do e30 6 cyl.
Po zmianie silnika na M50 rozpórka nadal pasuje.

Marcin - 2005-11-18, 22:45

A ja mam do E21 mam taka, oryginalny Wiechers i w przeciwienstwie do slow Piotra jestem przekonany, ze bedzie dzialac.

A skad moja pewnosc?? Skoro firma Wiechers od lat jest uznawana za czolowego producenta rozporek i klatek samochodowych przeznaczonych do wyczynu, skoro od lat ich wyroby scigaja sie w rajdach i na torach to maja na tyle doswiadczenia i wiedzy aby skonstruowac rozporke, ktora spelni swoje zadanie w cywilnej BMW.

PZDR

slawo - 2005-11-18, 22:52

Piotr_1 chyba nigdy nie jezdzil z rozporka ;)
uwierz mi DZIALA i to sobie nie wyobrazasz jak dziala
Nie wprowadzaj ludzi w blad skoro nie sprawdziles prosze Cie bardzo.
Karoseria staje sie sztywiniejsza i duzo lepiej prowadzi sie w zakretach, nie moiwac juz o tym ze przy twardym zawiasie bez rozporki po jakims czasie nasz dach moze sie pofaldowac a kielichy zejda sie ku sobie

Menel - 2005-11-18, 23:09

Cytat:
Normalnie! Większość rozpórek to tuningowy kicz, który nie działa w ogóle i nie trzeba być mechanikiem żeby zobaczyć, że to po prostu nie jest w stanie spełniać swojego zadania. To tylko moje zdanie.

gdyby nie dzialala to by pekla itd.jak ma nie spelniac swojego zadania jak przeciez trzyma kielichy ,ktore dzieki jej sie nie rozejda i nie zejda.trzyma rowno wiec i nie przechylaja sie kielichy i razem z nimi cale zawieszenie a za tym idzie sztywniejsze cale zawieszenie.
wpadajac w jedna dziure nie czujesz udezenia tylko ta jedna strona a wybiera ci uderzenie na rowno...takie jest np.moje odczucie po zalozeniu.
poza tym od zawsze zakladam rozporki i nie dla wygladu tylko dla usztywnienia i bezpieczenstwa.mam czerwona a chetnie wybralbym czarna..mniej rzucajaca sie w oczy.

RoboCop - 2005-11-18, 23:32

Piotr_1 napisa/a:
Robert :) Wytłumacz mi jeszce jak to wyczuwasz :lol: Przypuszczam że w taki sam sposób jak wyczuwają ludzie dodatkowe 10% mocy po założeniu innego tłumika końcowego

mam rozpórkę taką jak na foto - zasadę działania opisał Menel,
mogę dodać, że mam auto na zawieszeniu M-Technic (samo w sobie jest twarde), ale po założeniu rozpórki- przez pierwsze minuty jazdy, wydawało mi się, że nawaliło mi wspomaganie... naprawdę spięło auto...
rozmawiałem kiedyś z chłopakami, którzy robią rozpórki (zresztą bardzo ładne) i mówią, że nie widzą żadnej różnicy po założeniu - więc jednak nie jest obojętne jaką się zakłada...

na zdjęciu - e30 Alpina 3,8 Turbo 460km...

Menel - 2005-11-18, 23:40

ale po co sie tu rozpisywac :lol:
prawde napisal slawo czyli :
Cytat:
Nie wprowadzaj ludzi w blad skoro nie sprawdziles prosze Cie bardzo

chyba nic dodac i nic ujac 8)

Piotrek - 2005-11-18, 23:45

Amen :D
Piotr_1 - 2005-11-18, 23:46

Kielichy są pod takim kątem, że trudno aby zeszły się ku sobie. Trzeba się nieźle postarać, ale widać jeździcie ostro więc się nie już wtrącam. Nasza dyskusja wzbudziła we mnie nowe wizje natomiast i właśnie zacząłem pracować natomiast nad nowym patentem. Będzie to rozpórka 4-ramienna do tależy i trójramienna do kubków. Będzie przeciwdziałała zgnieceniu się kubka, lub jego ewentualnemu rozerwaniu (patent dla sportowców, siły odśrodkowe itd.), natomiast tależ w razie upadku z dużej wysokości będzie mniej narażony na pęknięcie. Myślę też nad wzmocnieniem mojego pokoju (ewentualność trzęsienia ziemi), lecz ten projekt chyba zlece jakieśc fimie tuningowej, lub specjalistycznej. Myślałem o Kałuża Motorsport.
Pozdrawiam wszystkich zadowolonych użytkowników rozpórek, czyli wszystkich użytkowników rozpórek!!! :D
/ A co do Hartge to mówiłem że jest sensowna, więc o co Ci chodzi Robert.

Piotrek - 2005-11-18, 23:49

Piotr_1 napisa/a:
Kielichy są pod takim kątem, że trudno aby zeszły się ku sobie. Trzeba się nieźle postarać, ale widać jeździcie ostro więc się nie już wtrącam. Nasza dyskusja wzbudziła we mnie nowe wizje natomiast i właśnie zacząłem pracować natomiast nad nowym patentem. Będzie to rozpórka 4-ramienna do tależy i trójramienna do kubków. Będzie przeciwdziałała zgnieceniu się kubka, lub jego ewentualnemu rozerwaniu (patent dla sportowców, siły odśrodkowe itd.), natomiast tależ w razie upadku z dużej wysokości będzie mniej narażony na pęknięcie. Myślę też nad wzmocnieniem mojego pokoju (ewentualność trzęsienia ziemi), lecz ten projekt chyba zlece jakieśc fimie tuningowej, lub specjalistycznej. Myślałem o Kałuża Motorsport.
Pozdrawiam wszystkich zadowolonych użytkowników rozpórek, czyli wszystkich użytkowników rozpórek!!! :D

:shock: :shock:

RoboCop - 2005-11-18, 23:55

Piotr 1 - o nic mi nie chodzi - uważam, że założenie rozpórki to jeden z sensowniejszych wydatków... pytałeś więc odpowiadam...
niedługo dorobie sobie (tej nie widać - nie musi być piękna) na tył - tylko muszę pożyczyć na wzór ...

Menel - 2005-11-19, 00:04

kazda rozporka jest przydatna,czy to firmy omp czy hartge czy witchers..
najwazniejsze aby np. nie pekla w czasie wypadku i chodzi mi tu o te w srodku kabiny tj.klataka i zebysmy sie na nia nie nadziali...
wiec ja to bym zalozyl ich najwiecej jak bym tylko mogl do takiego zawieszenia jak mam..na przod na gore i na dol,tyl na gore,i srodek czyli klatka lub polklatka...
pzdr

Marcin - 2005-11-19, 00:14

Niech ktos po prostu Piotrowi porzyczy rozporke na dwa dni, moze jak pojezdzi to zmieni zdanie.

PZDR

Go - 2005-11-19, 01:16

Piotr_1 napisa/a:

Poza tym BMW nawet w M3 e30 nie stosowało rozpórki górnej, nawet w M3 rallye, które sobie na slickach jeździło na dwóch kołach prawie że

A niby po co tu rozpórka?
http://www.s14.net/photop...&cat=500&page=2

duchPW - 2005-11-19, 02:46

rozporke czuc na zakretach - to troche tak jakbys dal sztywniejsze zawieszenie z przodu, ale nie do konca - jej dzialanie polega na tym, ze kielichy (ktore jak kazda pozostala czesc karoserii pracuje) nie pracuja az w takim zakresie.... co jak napisalem najbardziej czuc na zakretach

Allroad - zauwaz, ze ta karoseria posiada juz inne o wiele mocniejsze usztywnienia kielichow... wiec rozporka faktycznei nie jest potrzebna... poza tym do jazdy po torze, to nie jest mus, ale na pewno sie ja odczuwa

niestety posiadanie rozporki moze miec tez negatywne efekty - wyobrazcie sobie, ze ktos wjezdza wam w prawy (lub do wyboru lewy) blotnik od boku - przy pomocy wozporki mamy skasowane oba, a nie tylko jeden kielich - jesli w ubezpieczalni wyjdzie, ze to samodzielny montaz, to nici z ubezpieczenia za drogi bok .... wiec trzeba uwazac :wink:

Go - 2005-11-19, 03:16

Po pierwsze to Allrad. Z Allroadem to możesz sobie wyskoczyć na forum Audi.
I nie musisz się wysilać żeby mi tłumaczyć, że jak auto ma 20 punktową klatkę to nie potrzebuje rozpórki, która w tym przypadku jest zbędnym balastem. Rajdowe jak i wyścigowe M3 z klatką Prodrive'u ma wystarczjaco sztywną karoserię dzięki między innymi wyprowadzeniom do przednich kielichów. Stąd właśnie to:"A niby po co tu rozpórka? " skoro karosieria jest wystarczająco mocna. I ja tu nie teoretyzuję, bo ta klatka http://www.ak-polski.org....aee270ac5e8d91f to mój pomysł i cześciwo realizacja. No i testowana tez była....na szutrach, na lotnisku w Modlinie... i na drzewie :wink:

Pioter: sorry, za literowke :oops:

Lord Lukasz - 2005-11-19, 08:15

Powiem tyle, wez kolego kup sobie seryjną e30 tke w dobrym stanie, mam na myśli taką która ma seryjny zawias i zmierz odległość między kielichami, potem załóż sportowe twarde sprężyny i amorki + felgi 17" na oponach 215x40 i zrób 30tyś km bez rozpórki i ponownie zmierz odległość i sie zdziwisz. śmieszne ale sprawdzone.

Każda rozpórka w mniejszym lub większym stopniu pełni swoją funkcje i nie pisz tu bajek. Wez pod uwaga że czas robi swoje czy tego chcesz czy nie i wytrzymałośc i sztywnośc konstrukcji po 20 latach nie jest taka jak była w dniu opuszczenia fabryki....

Deyna - 2005-11-19, 17:11

Każdy dobry kierowca, pasjonat jazdy samochodem mający do tego "dryg" wyczuje taką różnicę - zwłaszcza w samochodzie, którym jeździ od jakiegoś czasu....

Cytat:
, ale rura to i tak pół biedy, bo problemem są naprężenia które powstają w miejscu najbliżej błotników

Błągam !! ! Rozpórka nie służy do przytrzymywania błotników !!
Może dlatego kolega nie wyczuwa różnic w prowadzeniu.... :)

Cytat:
Przede wszystkim belka powinna być wykonana 1 rury jak największej średnicy

Ok, a co jeśli będzie z miękkiego materiału. Mimo wszystko widzę, że kolega duzó pisze, ale zapomina o podstawowych aspektach technicznej czystości i zaawansowania rozwiązań oraz wykorzystaniu do produkcji innych technik oprócz spawania... :)

Podstawowym celem rozpórki jest zachowanie stałych wymiarów punktów zamocowania zawieszenia, aby mogło ono dzięki zadanej charakterystyce prowadzić samochód bez ujemnego wpływu czynników związanych z odkształceniami - więc sztywność samej rozpórki i odpowiednie zamocowanie do punktów mocowania zawieszenia, bez żadnych udziwnień - to ważne parametry, a nie jakieś:

Cytat:
Miejsce to powinno być tak skonstruowane, że po przykręceniu do kolumny, na wszystko przy skraju kolumny powinien być przykręcany dodatkowy profil usztywniający o parametrach na zginanie 5x większych i na przykład 2x wyższy niż sama rura. A z tego co widzę w tych wszystkich konstrukcjach, to jest dokładnie odwrotnie.

Grzesio - 2005-11-20, 19:45

już kilka razy widziałem jak trzeba było spawać kielichy bo popękały na niskim i twardym zawiasie. Ja mam taką Wiechers'a

... a tu jest link do strony www.wiechers-sport.de/
kiedyś i tylnią sobie kupię :wink:

urbi - 2005-11-20, 20:46

Grzesio - wez ja sciagnij, sfotografuj i pomierz
zmierz wszystkie srdenice,dlugosci, sciagnij z niej kazdy wymiar ! zrobil bym sobie taka jednak potrzebuje najpierw jakiegos puntu odniesienia

dlacezgo niektore rozporki sa w takim ksztalcie :

a niektore po prostu proste jak ta Grzesia

??

przeciez kielichy nie sa ustawiione pionowo i na chlopski rozum lepsza powinna byc ta powykrzywiana ale Grzesio ma rozporke konkretnej firy a oni tam raczej picu nie zrobili
?

ta wydaje sie byc profi :

Piotrek - 2005-11-20, 21:07

bo jedne są do 4 garów a inne do 6 garów
Piotr_1 - 2005-11-21, 02:17

Deyna, zawsze byłem zwolennikiem dyskusji ale ją zakończe ze swojej strony, bo czuje że w ten sposób do niczego nie dojdziemy. Jeżeli uważasz siebie za mechanicznego guru, to uważaj tak dalej, mi wszystko jedno. Ja siebie za takowego nie uważam więc pewnie nie mam racji. Co do rozpórek kielichów przednich to przekonaliście mnie. Niebardzo. Chętnie jeszcze bym przeczytał zdanie Smaschera, ponieważ uważam że on potrafi się wypowiadać w języku, którym mogą się komunikować inżynierowie i jaki przystoi w dyskusi technicznej i w dodatku ciekawie.

Rozpórka na ostatnim zdjęciu jest dla mnie niemalże rewelacyjna i taką to bym już może założył :)

Deyna - 2005-11-21, 20:05

Piotr, życie to sztuka kompromisu...
Negowanie czegokolwiek na podstawie wyłącznie własnej teorii nie wydaje mi się drogą do osiągnięcia ww., zwłaszcza jeśli nie jest ona poparta doświadczeniem (ami), które w technice jest niesłychanie ważne...

A rozpórka ze zdjęcia nr3 (profi)wygląda dość osobliwie, jednak zbyt mało widać, żeby móc coś więcej powiedzieć.

A co powiecie na temat rozpórek ze śrubą rzymską... ??

ChriS - 2005-11-21, 20:27

A co powiecie na temat rozpórek ze śrubą rzymską... ??
[/quote]

Dobre do samochodów po "przejściach" w których normalna rozpórka nie pasuje.
Jak kupowałem swoją w sklepie D&W w Gdańsku to sprzedawca pytał się mnie czy jestem pewny swojej beemki,bo przymierzali do 2szt. i nie wchodziły na kielichy-a w mojej pasuje jak ulał. :D

RoboCop - 2005-11-21, 20:29

według mnie ta 3(profi) to lipa -ktoś chciał domowymi sposobami stworzyć coś takiego, ale wyszło to nędznie:

ta jest super przyznaję....
myślę, że śruba rzymska jest zbędna jeśli rozpórka jest dedykowana do konkretnego auta...

ArtiBig - 2005-11-21, 21:29

A JA W SWOJEJ BEEMECZCE DĄŻE DO SERYJNEGO STANU MIEDZY INNYMI ZMIENIŁEM ZAWIESZENIE NA SERYJNE Z NISKIEGO I FELGI Z 17 NA 15

A TO TYLKO DLATEGO ZE MIESZKAM ZA MIASTEM I SZKODA MI BYŁO SAMOCHODU JAK PO DWOCH MIESIACACH OD SPROWADZENIA WSZYSTKIE PLASTIKI ZACZEŁY SKRZYPIĆ

I CZY NA SERYJNYM ZAWIASIE I DIÓRAWYCH DROGACH ROZPÓRKA MA SENS ??

A STOSUJAC JĄ NA PRZODZIE NIEPOWINO SIE MONTOWAĆ TERZ ROZPÓRKI Z TYŁU PRZECIEŻ TO TAK SAMO PRACUJE CHYBA

TO TAK JAK ZAŁOZYC NA PRZÓD TWARDE SPREZYNY A TYŁ W SERJI CZY NIEMAM RACJI

urbi - 2005-11-22, 01:02

RoboCop ! to co wkleiles to rozporka RAcingDynamics czy cos takiego - takze profi ! :)

czy taka rozporka "domowej" roboty NA OKO cos da ? (zrobil bym sobie ja u wujka ale czy jest sens zawracac sobie gitare tylko po to zeby nic to nie dalo ! ) chcial bym zrobic ale na postawie jakiejs konkretnego wzoru

Grzesio sciagnij wymiary z tej swojej PROOOSZE !

chyba ze ktos ma jeszcze jakas dobra firmowa rozporke (weichers czy jakos tak lub innej renomowanej firmy a nie "Biedronka" :D :P )

Menel - 2005-11-22, 02:43

Cytat:
renomowanej firmy a nie "Biedronka"

pisalem juz ze nie ma duzej roznicy jakiej jest firmy..
jak "biedronka" zrobi porzadna z mocnego materialu rozporke na wzor Hartge to nie kuplbys jej za 99zl ? moze wolalbyc isc i kupic w sklepie tjuningowym za 250 i pierwsze co to chwalic sie innym "jaka to ja mam piekna i czysta rozporke" ? :lol:

ps.wiesz urbi ze nic a nic do ciebie nie mam ale ze ostatni cos napisales to padlo na ciebie :lol:

Marcin - 2005-11-22, 10:53

Trzeba tylko pamietac aby wymiary do "domowej roboty" rozporki sciagac z rozporki firmowej. Sciaganie wymiarow z samochodu jest niedobre bo gwarantuje wam, ze samochod przez te lata juz troche sie "zlozyl" do srodka.
Menel - 2005-11-22, 19:22

i dlatego zalecane jest zakladanie rozporki na podniesionym aucie(przod)..ale juz chyba ktos o tym wspomnial.dobre sa tez do starszych aut te ze sruba rzymska.mozna zalozyc bez podnoszenia auta i pozniej rozciagnac ale te rozporki wygladaja malo trwale.nadaja sie raczej do samochodzikow w stylu cc ,matiz,uno itd :lol:
duchPW - 2005-11-24, 02:03

starczy - wszystko bylo na forum, a reszta, to OT