| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dziwne zachowanie - fochy wali
spider - 2005-11-11, 10:55 Temat postu: Dziwne zachowanie - fochy wali Witam. Postanowilem opisac dziwne zachowanie mojej betki (1.6 M40). Mianowicie dwa dni temu jechalem sobie i w pewnym momencie ku mojemu zdziwieniu duszac na pedal gazu auto nie reagowalo ale utrzymywalo stale obroty dzieki ktorym nie stanalem. Po zatrzymaniu na poboczu auto tracilo obroty az w pewnym momencie zgaslo . Juz myslalem, ze dalej nie pojade ale po wylaczeniu i wlaczeniu zaplonu wszystko bylo OK i pojechalem dalej... Wczoraj natomiast mialem sytuacje odwrotna ! W pewnym momencie pedal gazu jakby "zacial" sie i wciskajac sprzeglo czy wrzucajac na luz obroty rosly na maxa. Jadac na biegu samochod przyspieszal. Przejechalem tak kawalek i postanowilem sie zatrzymac bo co bedzie jak bede musial zatrzymac sie na swiatlach czy pasach . Zatrzymalem sie w zatoczce autobusow i... wylaczylem silnik... wlaczylem ponownie .... wszystko bylo OK
A teraz pytanie do ekspertow! O co chodzi ?
Adi - 2005-11-11, 11:47
Jeśli chodzi o sytuację drugą to może być to winą silniczka krokowego. Miałem takie same objawy ale w innym aucie i się okazało, że to wina silniczka krokowego, który jest odpowiedzialny za wolne obroty.
spider - 2005-11-11, 11:55
Dzieki za odpowiedz ale wydaje mi sie, ze nie w tym tkwi problem bo na wolnych obrotach chodzi ok. Czasami zdarza mu sie takze chwilowy brak mocy tzn na okolo sekunde jakby odcinane jest paliwo. Ktos da mi jakas rade???
loko - 2005-11-11, 12:40
z tym przerywaniem to u mnie jest tak samo.... mi sie wydaje ze problem tu tkwi w elektronice... (przeplywomierz, komputer)... a czy to co ci sie dzieje to dzieje sie nagminnie czy tylko raz sie zdarzylo? bo jesli raz to po prostu zapomnij o sprawie i tyle. ale jesli sie powtarza dosc czesto to popodmieniaj jakies elementy i sprawdzaj...
Piotreek E-30 - 2005-11-11, 16:25
Nie wiem czy to cos pomoże bo mam inny silnik M10 1,8 Ja miałem taki problem u siebie z obrotami że same rosły do maksymalnych czsami puszczały czasami nie, winny był u mnie czujnik który jest wkręcony w kolektor ssący niemam pojęcia do czego on jest, ale to była jego wina. Miałem u siebie popękane kable przy czujniku i sie stykały robiąć zwarcie.Pozlutowaniu kabelków i zaizolowaniu problem ustapił, do dziś mam spokój a było to jakieś 4 m-ce temu.
spider - 2005-11-12, 12:13
Bede musial dalej obserwowac zachowanie auta bo nadal nie wiem co to jest. Jednak wiem juz na co zwrocic mniej wiecej uwage za co dziekuje. Przerywanie zdarza sie od czasu do czasu a te dwie sytuacje z pedalem gazu mialem tylko raz. Moze linka sie gdzies zablokowala? Zaczne od rzeczy najprostrzych . Pozdrawiam
|
|