BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Przy jakich predk.obr. zmieniac biegi?

dziewul - 2005-11-09, 21:09
Temat postu: Przy jakich predk.obr. zmieniac biegi?
http://www.motofakty.pl/a...d69e9b29832ea9f

Przeczytalem tu (link wyzej), ze biegi nalezy zmieniac miedzy obrotami max momentu i max mocy dla zaoszczedzenia paliwa i silnika.
Ogolnie nalezy utzrymywac obroty miedzy tymi wartosciami.
Sek w tym,ze dla mojej E30 320 max moment jest przy 4300 a moc przy 6000 obr.
To dosc wysokie wartosci nie sadzicie?
Jak tu jezdzic ekonomicznie z takimi predkosciami obrotowymi?
Kiedy ja mam zmieniac te biegi zeby mniej spalic?

A jeszcze jedno. Czy ktos moze mi napisac bo mi sie spieprzyl obrotomierz jakie predkosci w km/h bede mial na poszczegolnych biegach przy 4000obr?
Mam e30 320i z 1988r

henry - 2005-11-09, 21:23
Temat postu: jak???
.....To okreslenie które spotkałes pod podanym linkiem dotyczy wykorzystania maksymalnych możliwości silnika. Wtedy dla uzyskania maksymalnego przyśpieszenia jeździ sie między obrotami max. momentu i obrotami max. mocy.W tych warunkach auto napewno spali więcej niz w/g danych katalogowych.Jeździc należy tak by silnik pracował "lekko" , by czuc bylo ,że sie go nie "zarzyna" zbyt niskimi obrotami.Praktycznie , bez zdecydowanego "deptania" gazu możesz jeździć w zakresie np.2000-3000 obr/min. Generalnie bardziej szkodliwa jest jazda ze zbyt niskimi obrotami niz z wysokimi.wszystko to wymaga "czucia" motoru w autku. Dojdziesz z czasem do wprawy , chociaz przepraszam , możesz byc juz "starym" kierowcą ze stażem. Pozdrawiam - henry
dziewul - 2005-11-09, 21:40

Prawko mam od 10 lat ale nigdy nie zastanawialem sie nad tymi sprawami bo nie musialem.
Kupilem BMW i zaczelo mi brakowac pieniedzy:)
Stad to pytanie.

Jacek E30 - 2005-11-09, 22:34

Wg mnie najbardziej optymalne obroty to przedział pomiędzy 2500 a 3500 obr/min !! ! Np dla silnika M20.
Marcin - 2005-11-09, 23:08

Nie wiem jak w tych waszych nowoczesnych :wink: E30 ale u mnie w E21 w ksiazce obslugi BMW dla najekonomiczniejszej jazdy zaleca sie zmiane biegu na wyzszy przy 2150 RPM. Przy tych obrotach silnik osiaga 85% max. momentu obrotowego.
BADYL - 2005-11-09, 23:13

A jak dla mnie to prosto to chyba sprawdzic - skrzynia automatyczna z trybem ECONOMY i wiadomo - umnie zmienia biegi w przedziale 2500-3000 obr/min przy normalnym ruszaniu i jeżdze - nie mówie depatniu.
Piotrek - 2005-11-09, 23:16

mysle ze tak do 3000 RPM jest najekonomiczniejsza jazda.

Kirek brachu zyjesz? Długo Cie nie było , gdzie byłes? :D :D
Sorry za OT

SmasherE30 - 2005-11-09, 23:51

liczy się płynna jazda, czyli jak najdłuższe utrzymywanie stałej prędkości, co utrudniają skrzyżowania z sygnalizacją itp.
dużo hamuj silnikiem, czyli redukuj bieg, zączaj napęd i czekaj, ew muskaj dosłownie hamulec.
podczas przyspieszania zdecydowanie ruszaj z jedynki żeby szybko się jej pozbyć ...np:
1 do 3500 obr zdecydowanie czyli jużmamy 25-30km/h
2 do 2500 obr spokojniej i mamy pod 50
i tu możesz juz wrzucić 4 i powoli sobie przyspieszac a aekonomizer będzie na rozgrzanym silniku wskazywać 10 lub mniej l podczas przyspieszania na 4 od 50km/h

A co do Kirka to pomysl Piotrek jak trudno opedziś sie od lasek jak sięma siódemkę ... i to w białej skórze że nawet śladów nie ma! :lol:

pozdro :idea: :wink:

Bruner - 2005-11-10, 00:47
Temat postu: Re: Przy jakich predk.obr. zmieniac biegi?
dziewul napisa/a:
Przeczytalem tu (link wyzej), ze biegi nalezy zmieniac miedzy obrotami max momentu i max mocy dla zaoszczedzenia paliwa i silnika.
Ogolnie nalezy utzrymywac obroty miedzy tymi wartosciami.
Sek w tym,ze dla mojej E30 320 max moment jest przy 4300 a moc przy 6000 obr.
To dosc wysokie wartosci nie sadzicie?
Jak tu jezdzic ekonomicznie z takimi predkosciami obrotowymi?

Przeczytaj jeszcze raz uwaznie ten artykul:
Cytat:
W takim przedziale występuje najmniejsze zużycie paliwa w stosunku do rozwijanej mocy

To, ze na 1 KM przypdada mniej paliwa nie znaczy ze spalanie bedzie mniejsze - bo stadnina do wykarmienia wieksza :wink:

SmasherE30 - 2005-11-10, 01:12

nieprawda ... większy silnik pomimo większego zapotrzebowania na paliwo może spalić mniej w tym samym aucie niż mniejszy silnik (pod warunkiem tej samej liczby cylindrów), bo bęzie mu po prostu lżej i szybciej go rozpędzi do odpowiedniej prędkości nie wymuszając na sobie pracy pod obciażeniem, a wiec zużyje mniej paliwa do takiego samego rozpędzania :roll:
Bruner - 2005-11-10, 01:23

Smasher, ale tu nie chodzi o porownanie 2 roznych silnikow, tylko o spalanie tego samego silnika przy zmianach biegow w roznych momentach.
Menel - 2005-11-10, 01:32

zmieniaj przy 4000-4500 i z wyczuciem wiec nie gwaltownie a deliaktnie...spalanie w normie a i wszystkich bedziesz mial w tylnym lusterku.bo przeciez chyba nikt nie skapi tych 2 l benzyny na setke 8)
Łukasz - 2005-11-10, 01:58

Zmiana między 2500-3000 obr w m20, za nisko zmieniać nie należy, jesli zmienisz przy 2000 obroty spadną do 1500 i silnik bedzie musiał wlożyć dużo wysilku w to aby dojść spowrotem do optymalnych....
dziewul - 2005-11-10, 07:11

No dobra dziekuje za odpowiedzi.

Moglby ktos mi jeszcze napisac przy jakich predkosciach te 2500-3000 obr wystepuje na kolejnych biegach?

Nikt mi nie chce tego obrotomierza naprawic. Fachowcy....

Łukasz - 2005-11-10, 09:38

zależy od przełożenia, jaki masz dyfer?
Lord Lukasz - 2005-11-10, 10:03

Hehe fajny temat, ja mam tak dziwnie że jak np 5 bieg włącze przy prędkości niższej niż 80 km\h to silnik prawie chce wyskoczyć , to jest dobry objaw ? Poduszki pod silnikiem i skrzynią wymieniłem i tak pozatym mój samochód chce jechać o ile można to tak nazwać (1.8i) w przedziale 4500 - 6000 obr\min.

Znam ludzi którzy mają bardzo inteligentne metody na ekonomiczną jazde, tzw. metoda "gaszenia ognia". Ruszasz z jedynki i zapinasz obrotomierz i potem odrazu 3 lub 4 bieg :D :D :D
Lub mój wujek tak ekonomicznie jeździ że jeszcze dobrze nie ruszy i ma już 3 bieg i ptoem 4 i 5 i przy prędkości dochodzącej do 50km/h ma już 5 bieg i prędkosć obrotowa silnika 1500obr/min, dodam że to nie Diesel

Takie sytuacje wynikają z niewiedzy przeciętnego kierowcy który twierdzi że im szybciej zmieni bieg tym mniej paliwa spali i który twierdzi że jazda na obrotach wyższych niż 3000 jest "piłowaniem" silnika

dziewul - 2005-11-10, 10:35

Jaki mam dyfer?
Dobre pytanie bo zabardzo nie wiem.
Na jedynce odcinka jest przy ok 50 na 2 przy 80-90.
Czy z tego da sie odczytac jaki mam dyfer?

Szkoda,ze tego obrotomierza nie mam bo jezdze na sluch i staram na 4 nie jezdzic mniej niz 60 na 5 mniej niz 80 chociaz ten 6 cylindrowy silnik i tak bardzo ladnie przyspiesza z tych predkosci.

Moze ktos ma ksiazke oblugi E30 z silnikiem 2 litrowym. Co tam pisza?

Łukasz - 2005-11-10, 10:38

tabliczka znamionowa na dyfrze, wejdź pod auto, przetrzyj i spójrz tam. generalnie jak tak jeździsz to całkiem ok.
dziewul - 2005-11-10, 11:09

http://bluebox.zary.com.p...kuly/art_55.htm

to jest ciekawy artykul na temat ekonomicznej jazdy i prawidlowego wykorzystania silnika spalinowego.

Łukasz - 2005-11-10, 11:35

art. w porządku.
A co do economy jazdy - wczoraj ojciec wsiadł w moje auto i....byłem przerażony (juz chyba nie dam mu poprowadzić :wink: ) , biegi zmieniał chyba 1600 obr/min! Przy 70 juz mieliśmy 5 bieg - mówię - tata - to trzeba trochę pokręcić......A na koniec dał juz konkretnie w palnik :arrow: - ruszył z miejsca z III biegu :roll: masakra .... ale on jeździ na codzień Felicją 1.9 Diesel, więc nie ma sie co dziwić....

dziewul - 2005-11-10, 11:51

hehe ale sie usmialem.
Ale niestety wielu ludzi tak jezdzi.
Jaki z tego wniosek?
Lepiej chyba auto kupic od mlodego kierowcy plci meskiej niz od starszego albo baby (przepraszam wszystkie kobiety).

Łukasz - 2005-11-10, 11:57

:D ale za to daddy jest mistrzem economy w tym dieslu - na trasie 4 a w warzawskich korkach 6 ON/100. Dla mnie nie do osiągnięcia.

Ale rzeczywiscie prawda jest taka, ze większy motor niekoniecznie = większe spalanie - np. mój poprzedni 1.8 M40 palił tyle samo co teraźniejszy "wynalazkowy" M20. Dlaczego? Bo tamten musiałem zakręcić do 4tysi conajmniej, żeby jechał, choć moment miał niesamowicie płaski i tak (przy 1600 obr/min już ponad 100 Nm), a teraz sprawnie jade zmieniajac biegi przy ok 2800.

Piotr_1 - 2005-11-10, 14:09

I znowu trafiliście w mój czuły punkt! :) Temat już był poruszany. Niestety oszczędna jazda w BMW a szczególnie w R6 to niskie obroty. Jeżeli przyspieszamy delikatnie, subtelnie, to silnik nie dostaje tak po :cenzura: . Niestety coś takiego jak 3000 obr odpada. Mój M20B25 pracuje już kulturalnie przy 1400obr na piątce nie wspominając już o niższych biegach. Czuję cielesną więź z tym silnikiem i nie czuję jakoby działo mu się coś złego na niskich obrotach, w M40 owszem, ale nie tu. Oczywiście moje m20 nie jest to auto do jazdy ekonomicznej, jak do tej pory moje minimum to 10l/100km a max. 27l. Wszystko w mieście. Zgodzę się ze Smasherem o utrzymywaniu stałej prędkości, szczególnie w silniku 6 cylindrowym. PRzy przyspieszaniu pali o wiele więcej niż 4 cyl. Przy stałej prędkości prawie podobnie.
Łukasz - 2005-11-10, 14:18

ale nie powiesz chyba, ze 1400 na V jest ok for m20 motor, tuż pod 2000 ok, zgodzę się, ale nie 1400. Mój silnik na trasie - dyfer 3.45, prędkosci rzędu 110-130km/h, obroty około 2800-3000 spalił niecałe 8 litrów, co nie znaczy, że przy 1400 spaliłby mi tych litrów 5, prawda?

Za niskie obroty to kill dla silnika - a za takowe uważam 1400/min.
I co jak chcesz wyprzedzić to wciskasz V od tych 1400? kompletna destrukcja.

Mylisz się zapewniam i nie przekonuje mnie twoja cielesna więź z silnikiem. :wink:
Pozdr

jaras87 - 2005-11-10, 16:23

ekonomia ekonomią i sam tez bym nie mial pojęcia o tym gdyby nie moj kochany tatuś :D

sporo jezdził ciezarowymi zrobił tez kilka mln km autobusami ...
i "wyrabiał normy" paliwowe dla autobusów w zakładzie komunikacji miejskiej ... jezeli ktoś wie o co chodzi ... tzn ze autobus w jezdzie miejscekiej palił mu około 25% mniej niz innym kierocom ...

w tej chwili jezdzi rowniez dieslem ... skoda octivia 1.9 tdi 110km
w jezdzie mieskiej pali mu normalnie koło 4.5l
trasa 3.6l .. dynamicznie ! po miescie niecałe 5l

nauczył mnie paru rzeczy ...
liczy sie delikatna jazda płynna delikatne minimalne operowanie gazem
..jezeli chce jechać ekonomicznie zmieniam bieg przy max 2500 obr
przy wiekszych predkosciach normalna jazda na ostatnim biegu w granicach 1500obr...dla duzego silnika takie obroty to sielanka jezeli nie jezdzi sie po wzniesieniach itd ...
wazne jest to zeby traktować auto jak najmniejszymi przeciązeniami przy przypieszaniu ... co ciekawe zadko stosuje hamowanie silnikiem natomiast kiedy tlyko mozna jazda na "luzie"

wazne jest takze obserwowanie drogi ... kiedy patrzy sie bardzo do przodu mozna z góry ustalic tor jazdy taki aby nie trzeba było hamować zwalniac ...

no i potrzebna jest determinacja i sporo silnej woli :D nie deptać w bmw jest duzej ciezej niz mi sie wydawało ... tym bardziej ze auto daje pole do popisu ;)

Łukasz - 2005-11-10, 16:26

diesel to troche inna bajka niz benzyna i jeździ sie tym ekonomicznie troche inaczej.
dziewul - 2005-11-10, 16:32

A jaki ja mam silnik?

20 6K A (129KM) +R-CAT - ten?

Bo cos takiego znalazlem.

Co do prosby o obroty w funkcji predkosci na kazdym z biegow chyba wiem jak to sobie obliczac.

Skoro na 1 moge poleciec 50km/h na 2 ok 80-90 a na 3 ok 130 to prosta sprawa. Na 4 nie sprawdzalem ile polece bo mam zimowki i sie boje szybko na nich jezdzic.

3000 obr na:

1- ok 25 km/h
2- ok 40 km/h
3- ok 65 km/h

Czyli przy tych predkosciach powinienem zmieniac bieg na wyzszy co wlasnie robilem.

Łukasz - 2005-11-10, 16:42

I bardzo dobrze zmieniasz dziewul, nie koniecznie musisz aż 3000, może być 2700,2800, ale generalnie ok, a zimówki masz rację ja tez zima nigdy 200 km/h nie przekraczam :wink:
Piotr_1 - 2005-11-10, 16:45

Cytat:
Za niskie obroty to kill dla silnika - a za takowe uważam 1400/min.
I co jak chcesz wyprzedzić to wciskasz V od tych 1400? kompletna destrukcja.
O co Ci chodzi Panie. Przecież nic nie pisałem o wyprzedzaniu, tylko o bardzo spokojnej jeździe. Poza tym nie ma żadnego killa, z resztą sam chciałeś zakładać kompressor w celu doładowania niskich obrotów i nikt w czasie całej gadki nie wspomniał wtedy o żadnym killu silnika.
Łukasz - 2005-11-10, 16:51

a co tu ma do rzeczy kompressor :shock: :D ? o żesz Ty.....nic nie rozumiesz....

uważam po prostu, że jazda z takimi obrotami wciąż jest zabójcza dla motoru i nic dobrego nie przynosi i tyle.

Lord Lukasz - 2005-11-10, 17:53

Cytat:
co ciekawe zadko stosuje hamowanie silnikiem natomiast kiedy tlyko mozna jazda na "luzie"

Czegoś tu nie rozumie, twierdzisz że np. gdy zjeżdzasz ze sporej górki która kończy sie zakrętem lub poprostu zjeźdzasz po serpentynach używasz luzu i cały ten czas gotujesz heble ?? ?? Tylko kierowca nie mający pojęcia o samochodach używa kiedy tylko sie da luzu.

Tak pozatym nie wiem jak Diesle ale silniki benzynowe, chyba wszystkie poza gażnikowymi są tak skonstruowane że przy hamowaniu silnikiem odcinany jest dopływ paliwa i wogule ja bynajmniej hebli używam tylko tyle ile potrzeba i praktycznie zawsze hamuje silnikiem bo w końcu silnik przyśpiesza to i hamuje, podobne obciązenia wtedy działają

Tak pozatym jeźdząc normalnie czyli nieekonomicznie :D jak bym używał hebla tylko to co miesiąc bym klocki wymieniał pewnie

sybir - 2005-11-10, 18:56

Wg mnie sposób na ekonomiczną jezdę to:
1. Jazda płynna. Jak ktoś już pisał obserwacja świateł itp.
2. Dla różnych motorów są inne najoptymalniejsze obroty zmiany
biegów. Zależy najbardziej od tego ile się ma momentu i przy jakich
obrotach.
Najczęściej najoptymalniej jest tak jak pisał Łukasz ok.2800obr. Ale
ważne jest żeby wchodzić na obroty płynie ale gaz delikatnie.
3. Nie zgodzę się z jazdą na luzie. Lepiej jest hamować silnikiem.
4. Duży wpływ mają opory powietrza i toczenia. Wzrastają gdy np.
otworzymy szyby, lub założymy szersze opony, i wtedy jest
większe spalanie.

Jazda na minimalnych obrotach rzędu 1400 nie jest ekonomiczna.
Robiłem różne próby spalania mojej betki (jazda jak emeryt, normalna patrz. pkt 1-4, jazda dynamiczna). Najmniejsze spalanie wyszło przy normalnej jeździe.
sie ma

Marcin - 2005-11-10, 19:28

I znowu odniose sie do E21. W moim 323i na obrotomierzu BMW wyskalowalo na zielono najlepsze obroty dla silnika. Zielone pole u mnie zaczyna sie od 1000RPM wiec skoro BMW tak zrobilo tzn., ze te obroty M20B23 nie szkodza. Poza tym skoro zalecaja w fabrycznej, oryginalnej instrukcji obslugi zmiane biegu przy 2150RPM to cos w tym musi byc.
SmasherE30 - 2005-11-10, 19:58

dobry kierowca wyczuje czy silnikowi w danym momencie jest lekko czy ciężko napędzać wóz ... :wink:
Bawar - 2005-11-10, 20:05

Witam ,Ja osobiscie swoja m-40 1.8 latam pomiedzy 1500 a 2000 obrotow ( mówie o normalnej jezdzie ,nie liczac wyprzedzania oczywiscie) .Od 1500 obr. silniczek ladnie juz chodzi i nic nie drga..Sugerujac sie ekonomizerem w tym przedziale najmniej mi pali. Trasa 7.0 - 7.2l /100 mieszane 8-9l /100 miasto - jeszcze tego nie sprawdziłem:P
henry - 2005-11-10, 20:07
Temat postu: Obroty
........I to własnie Maćku miałem na myśli na początku tej dyskusji.......
Po prostu wyczuć motorek.Zgadzam sie z Piotrem 1 gdy mówi ,ze czuje "cielesną" więź ze swoim silnikiem pozdrawiam - henry

Bruner - 2005-11-11, 00:40

A jak wyglada sprawa hamowania silnikiem jesli ktos ma szambo zalozone? W zwyklym gazie na srubke chyba silnik sam sobie zasysa tyle gazu ile potrzebuje, wiec lepiej wrzucic luz? Dla instalki z kompem to samo? Bo przy wtrysku sprawa prosta - to samo co na benie, ale zastanawiam sie co z prosta instalacja z mieszalnikiem?
dziewul - 2005-11-11, 08:19

Jak mialem poldka i instalke z komputerem i krokowcem to podobno odcinal doplyw gazu przy zdjeciu nogi z pedalu.
Jak zalozylem srobe bo mi sie kasztanil silniczek krokowy to oczywiscie odcinanie sie skonczylo.
Co zreszta dalo sie zauwazyc. Palil 10 zaczal 13. Oczywiscie 3 litry to nie tylko kwestia odcinania ale w sumie wzroslo spalanie.

jaras87 - 2005-11-11, 17:39

... tak o tym luzie dopowiem ...
chodzi o delikatne rozpedzenie auta i wrzucenie luzu ... tak zeby uzywać silnika tylko wtedy kiedy jest potrzebny ...
i tak mi sie tez wydaje ze jezeli ma sie zamiar jechać po serpentynach ekonomicznie to i tak sie nie uzywa hamulców :P i mozna sobie ot tak zjechać na luzie :P chyba ze komuś zawieszenia na to nie pozwala... czy coś

jak na sankach ... ;) :D na góre tak zeby sie nie zmeczyć a na dół jak najszybiej :D ;)

hamowanie silnikiem-dobra rzecz jak sie ma wejsc na nizszym biegu w zakret z "odpowiednią" mocą ...

Lord Lukasz - 2005-11-12, 12:19

W zimie też używasz tylko hebli ?
jaras87 - 2005-11-12, 16:11

to bedzie pierwsza ;) :D :D:D:D:D juz zaczynam jezdzic hamując silnikiem wiec chyba na zime nie bedzie problemu ... :)
center - 2005-11-13, 00:01

trzeba bedzie sobie reczny podciagac po zimie :) :lol: 8)
mocry - 2005-11-16, 14:16

Czyli jak mam instalke na srubke to po puszczeniu gazu nie ma odcinki ? :roll: W takim razie bardziej oplaca mi sie wrzucic luz przy dojezdzaniu do skrzyzowania ?

Mam wlasnie srubke, zastanawia mnie tylko dlaczego przy hamowaniu silnikiem ekonomizer pokazuje 0 :roll: Czyzby pokazywal glupoty w tym momencie...

Jak to w koncu jest?

Łukasz - 2005-11-16, 14:18

A od kiedy economizer pokazuje spalanie gazu? :idea:
mocry - 2005-11-16, 14:57

No u mnie pokazuje od kad mam auto :) Zeby bylo smieszniej jak jade na benzynie pokazuje inne wartosci (srednio 2-3L mniej). Na PB jest tak samo, tzn. jak odpuszcze gaz eko zjezdza do zera.

PS Dopiero przy pewnej predkosci, nie pamietam dokladnie, powiedzmy, ze kolo 30km/h, ekonomizer zaczyna pokazywac wiecej i wiecej az dochodzi do max = auto stoi.

cinek_sw - 2005-11-16, 15:57

no to moze ktoś wikońcu wyjasnie jak to jest z tym LPG, z kompem :D
Bruner - 2005-11-16, 19:42

Łukasz napisa/a:
A od kiedy economizer pokazuje spalanie gazu? :idea:

mocry napisa/a:
No u mnie pokazuje od kad mam auto :) Zeby bylo smieszniej jak jade na benzynie pokazuje inne wartosci (srednio 2-3L mniej)

Jesli sie nie myle, to ekonomizer wylicza zuzycie na podstawie danych z przeplywomioerza, czujnika predkosci, polozenia przepustnicy i obrotow, wiec logiczne ze na gazie tez bedzie cos tam pokazywal. Inna sprawa czy bedzie to zgodne z rzeczywistoscia. A co do wskazywania wiekszego zuzycia, to mysle ze to dlatego ze na gazie masz bardziej otwarta przepustnice, bo samochod est slabszy i musisz go mocniej deptac zeby tak samo jechac. Komputer nie rozroznia rodzaju paliwa, licza sie tylko wskazania czujnikow. Ale to tylko moje przypuszczenia, moze niech sie wypowie ktos kto wie na 100% dlaczego na gazie pokazuje wiecej.

mocry - 2005-11-16, 20:59

No mozliwe, ja tam sie nie spieram bo sie na tym zupelnie nie znam (chodzi o ekonomizer). Chcialbym tylko wiedziec jak jest z tym odcieciem. Czy jak odpuszcze gaz to odcina czy nie? (wiadomo, ze na benie tak jest) Bo jak nie to w takim razie oplaca sie dojezdzac na luzie.

Przypomne, ze nie chodzi o gazownie z kompem, mam srubke.

PS zastanawiam sie nad dolozeniem kompa, ale kosztowne to i nie wiem czy ma tak naprawde sens :roll:

Pozdro

------------------------------------
Aha, wlasnie sobie cos przypomnialem. Jak sie przestawi srubke w gazowni to ekonomizer pracuje inaczej. Tzn nieraz pokazuje bzdury (nie zawsze). Wydaje mi sie, ze zaniza, bo ja autu daje sandał a eko pokazuje jakies 15L :lol: - dobrze by bylo :wink: Tak wiec do wskazan eko na szambie chyba nie ma co przywiazywac wiekszej wagi ale fakt faktem ze na PB pokazuje zazwyczaj mniej...
Przynajmniej tak jest u mnie i w tej instalce.